De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de Tweede Kamer onderzoek verricht naar maatregelen ter voorkoming van belastingontwijking en in het bijzonder de rulingpraktijk van de Belastingdienst.
De onderzochte rulings dateren uit 2018, terwijl in 2019 belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd in de regelgeving en het beleid rond de rulings. De wijzigingen in de regelgeving leiden ertoe dat bepaalde rulings die in 2018 nog toelaatbaar waren, niet meer passen. In het onderzoek is getoetst aan de in 2018 geldende regelgeving en de uitkomsten van het onderzoek moeten dus ook in dat kader worden geplaatst. De Algemene Rekenkamer heeft geen onderzoek gedaan naar rulings die in 2019 of latere jaren zijn afgegeven en kan daarover dus ook geen uitspraken doen.
De Algemene Rekenkamer concludeert dat de Belastingdienst de onderzochte rulings uit 2018, behoudens een beperkt aantal kanttekeningen, in overeenstemming met de op dat moment geldende regels heeft afgegeven. Dit is in lijn met het voorgaande onderzoek naar de rulings uit 2014.
Kwaliteit voor verbetering vatbaar
In 2018 was de kwaliteit van de behandeldossiers van rulings op onderdelen voor verbetering vatbaar. Op basis van het onderzoek naar antimisbruikbepalingen is de conclusie dat er nog geen beleidsevaluaties zijn verschenen sinds de introductie van deze bepalingen in de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting. De Belastingdienst maakt geen gebruik van aangiftedata om de antimisbruikbepalingen te analyseren en te monitoren. Als gevolg hiervan is er geen informatie beschikbaar over de werking van de antimisbruikbepalingen. Ook ontvangt het parlement geen informatie over het financiële belang van de afzonderlijke antimisbruikbepalingen, terwijl de Algemene Rekenkamer dit wel passend vindt bij het parlementair budgetrecht.
Aanbevelingen rulings
De Algemene Rekenkamer beveelt aan dat gelet op het belang van rulings, zowel voor de betrokken ondernemingen als voor de Belastingdienst, maatregelen nodig zijn om de kwaliteit te waarborgen. Noodzakelijk zijn in dit kader onder meer een verbeterde en zorgvuldige dossieropbouw en een herleidbare toets door een tweede beoordelaar (door de Belastingdienst aangeduid als de ‘tweede handtekeningzetter’). De staatssecretaris van Financiën onderschrijft de aanbeveling om te blijven monitoren of verdere aanscherpingen van regelgeving nodig zijn om ongewenste belastingontwijking tegen te gaan. Over de aanbeveling om de effecten van antimisbruikbepalingen in kaart te brengen en daarvoor de (aangifte)data van de Belastingdienst te analyseren, vraagt de staatssecretaris zich af welke methodologie daarbij is te hanteren. De staatssecretaris wil graag met de Algemene Rekenkamer in overleg over de aanbeveling en over de mogelijkheden voor het vaststellen van de effectiviteit van antimisbruikbepalingen op basis van aangiftedata. De Algemene Rekenkamer is graag bereid om hierover van gedachten te wisselen met de staatssecretaris.
Bron: Rapport Algemene Rekenkamer over internationaal fiscaal (verdrags)beleid, 15 april 2021
Geef een reactie