Het is verstandig dat het kabinet al het mogelijke wil doen voor de koopkracht van burgers. Tegelijk hebben ook veel mkb-ondernemers het ongelooflijk zwaar doordat ál hun kosten stijgen. En daar komen de lastenverzwaringen die het kabinet heeft aangekondigd nog bovenop’. MKB-Nederland reageert op de belastingplannen van het kabinet.
Goed is wel dat dat het kabinet iets terugdoet met een pakket van zo’n 600 miljoen. Verder is het belangrijk dat mkb-ondernemers goed worden ondersteund bij de versnelling van de energietransitie. Er gebeurt al veel, maar veel bedrijven missen de financiële ruimte om die investeringen te doen, aldus voorzitter Vonhof.
Register Belastingadviseurs
‘Uit de belastingplannen voor 2023 blijkt dat vooral het mkb de fiscale rekening gepresenteerd krijgt voor de koopkrachtreparaties. Het mkb is het kind van de rekening, terwijl ook van het mkb verwacht wordt om te blijven investeren in de energietransitie’. Het Register Belastingadviseurs roept het kabinet op om de lastenverzwaring niet alleen bij het mkb te leggen.
Vakbond FNV vindt dat de maatregelen van het kabinet om de koopkracht te ondersteunen veel te laat komen. “Nu is het voornamelijk pleisters plakken.” Vakbond CNV is blij met de aandacht voor mensen met een lager inkomen, maar waarschuwt dat er te weinig oog is voor de middeninkomens, waar men ook met financiële problemen kampt.
Algemene beschouwingen
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de kabinetsplannen. Te laat en te weinig, is vanuit de oppositie te horen. Zo is het prijsplafond er pas op het allerlaatste moment gekomen en staat dat ook niet in de miljoenennota.
Raad van State
Het kabinet toont grote ambitie, maar geeft te weinig inzicht in wat er op korte termijn en op lange termijn concreet gaat gebeuren schrijft de Raad van State in een reactie.
Geef een reactie