Anders dan Rechtbank Breda oordeelt Rechtbank Arnhem dat de wetgever zijn ruime beoordelingsmarge niet heeft overschreden door in de bedrijfopvolgingsfaciliteit (BOF) in de Successiewet onderscheid te maken tussen ondernemings- en privévermogen.
Het ging in deze zaak om een man die uit de nalatenschap van zijn vader aandelen in een bv erfde. Deze bv bezat vijftien panden die de vader met eigen vermogen had gekocht en die voor lange tijd waren verhuurd aan derden. De erfgenaam deed voor de verkrijging een beroep op de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet (SW), maar de inspecteur en Rechtbank Arnhem wezen dit beroep af. Bij de rechtbank werd allereerst duidelijk dat in de bv geen materiële onderneming werd gedreven, omdat de activiteiten in de bv niet meer waren dan normaal vermogensbeheer.
Gelijkheidsbeginsel van toepassing?
Vervolgens kwam de vraag aan de orde of het gelijkheidsbeginsel van toepassing was, zodat de man alsnog in aanmerking kon komen voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Uit de wetsgeschiedenis bleek dat het doel van de regeling was het voorkomen van liquiditeitsproblemen bij ondernemingen door de heffing van schenkings- of successierecht. Deze liquiditeitsproblemen zouden het voortbestaan van de onderneming in gevaar kunnen brengen. Bezien vanuit dat doel brachten erfrechtelijke verkrijgingen van ondernemings- en privévermogen verschillende risico’s met zich. Daarom waren ze volgens de rechter niet te beschouwen als gelijke gevallen. De man had aandelen verkregen in een bv waarin geen onderneming werd gedreven. Bij de betaling van successierecht hierover liep hij niet dezelfde bestaansrisico’s als de toekomstig ondernemer die voor deze betaling misschien het ondernemingsvermogen moest aanwenden. De wetgever had met het maken van een onderscheid tussen typen vermogens daarom een gerechtvaardigd doel voor ogen gehad en had zijn ruime beoordelingsruimte niet overschreden, zo oordeelde de rechter.
Wet: artikel 35b SW ( tekst 2005)
Meer informatie: Rechtbank Arnhem, 1 november 2012, LJN: BY2093
Geef een reactie