De rechtbank Den Haag heeft naheffingsaanslagen en boetes vernietigd die aan een aannemer waren opgelegd wegens het niet toepassen van de verleggingsregeling. De rechtbank oordeelt dat het vertrouwensbeginsel aan naheffingen en boetes in de weg staat.
Een aannemer schakelt voor bouwwerkzaamheden andere aannemingsbedrijven in. Deze bedrijven hebben aanzienlijke bedragen aan omzetbelasting niet aangegeven en onbetaald gelaten. In 2014 heeft de Belastingdienst een derdenonderzoek uitgevoerd en een rapport uitgebracht waarin werd aangegeven dat onder voorwaarden de aan de aannemer gefactureerde omzetbelasting in vooraftrek wordt geaccepteerd. In 2017 vond een boekenonderzoek plaats naar de aangiften omzetbelasting over de jaren 2012 tot en met 2016, wat leidde tot naheffingsaanslagen en een vergrijpboete.
Geschil
In geschil is of de naheffingsaanslagen en de vergrijpboete terecht zijn opgelegd. De aannemer stelt dat er vertrouwen is gewekt tijdens het boekenonderzoek in 2014 dat naheffing in de weg staat. De inspecteur betwist dit en stelt dat het vertrouwensbeginsel geen werking contra legem heeft.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de inspecteur met de passage uit het rapport van 2014 het rechtens te beschermen vertrouwen heeft gewekt dat de verleggingsregeling buiten toepassing wordt gelaten voor de tot de datum van het rapport door onderaannemers gefactureerde bedragen. De rechtbank wijst het betoog van de inspecteur dat het Unierecht dit vertrouwen belet, van de hand. De rechtbank concludeert dat het vertrouwensbeginsel aan de oplegging van beide naheffingsaanslagen in de weg staat. De beroepen worden gegrond verklaard en de naheffingsaanslagen, rentebeschikkingen en boetebeschikkingen worden vernietigd. Bovendien krijgt de aannemer een vergoeding voor immateriële schade wegens overschrijding van de redelijke termijn en wordt de inspecteur veroordeeld in de proceskosten van de aannemer.
Wet: art. 12 lid 5 Wet OB 1968, art 24b Uitv besl OB, art. 35 IW 1990 en art. 199 BTW-richtlijn 2006
Bron: rechtbank Den Haag 10 december 2024 (gepubliceerd 3 januari 2025), ECLI:NL:RBDHA:2024:22321, 22/8179
Online cursus Btw en de verleggingsregeling
Tijdens deze twee uur durende online cursus over btw en de verleggingsregeling komt aan de orde wat het is, wat het doel is, hoe het werkt, in welke branches de verleggingsregeling van toepassing is en hoe de verleggingsregeling verwerkt moet worden in de btw aangifte en op de factuur. En vooral: wanneer moet de verleggingsregeling wel of niet worden toegepast.
Uiteraard wordt ook ingegaan op de opgaaf uitbetaling aan derden (UBD) in samenhang met btw verlegd. Tijdens de cursus gaan we in op praktijkcasussen die jij zelf (vooraf) kunt inbrengen. Ook bespreken we een stroomschema om te bepalen of de verleggingsregeling in de (scheeps)bouw van toepassing is.
Geef een reactie