Als de partijen bij een schenking de schenkingsakte rectificeren, wijst dit volgens Hof Den Bosch erop dat een eventueel beroep op dwaling niet is voorgewend. Dat betekent dat in zo’n geval een verlaging van de aanslag schenkbelasting moet plaatsvinden.
Het hof moest uitspraak doen in een verwijzingszaak waarin een man en zijn oudtante een beroep deden op dwaling. De combinatie van koop van een woning en schenking leidde namelijk ertoe dat de man veel meer schenkbelasting moest betalen dan verwacht. Daarom wilden de man en zijn oudtante de schenking met terugwerkende kracht omzetten in een lening. De oudtante schold in 2017 de man zijn schuld kwijt. Maar de Belastingdienst meende dat de man en zijn oudtante geen beroep konden doen op dwaling.
Vermindering aanslag schenkbelasting
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de vernietiging van een schenkingsovereenkomst wegens wederzijdse dwaling leidt tot een vermindering van de aanslag schenkbelasting. In zo’n situatie wijzigt immers het verkregen bedrag. Zie ook: ‘Oprecht beroep op dwaling vermindert schenkbelasting’ en ‘Vernietiging schenkingsovereenkomst wegens dwaling geen grond voor vernietiging aanslag schenkbelasting maar mogelijk wel voor vermindering’ (NTFR 2020/157). Een uitzondering geldt als de partijen het beroep op de vernietiging alleen maar hebben voorgewend. Het hof moet dat onderzoeken.
Fiscaal motief
Het staat vast dat de man en zijn oudtante beiden hebben gedwaald met betrekking tot de fiscale gevolgen van de schenking. Het is aan de inspecteur om aannemelijk te maken dat de vernietiging van de schenking slechts is voorgewend. Hij stelt daarom voor het hof dat de partijen in ieder geval een schenking van € 100.000 tot stand wilden laten komen. De enige reden om de schenkingsovereenkomst te vernietigen is om de fiscaal gunstigste weg te behandelen.
Wijziging in karakter
Maar het hof volgt de redenering van de fiscus niet. Uit de akte van rectificatie leidt het hof af de partijen de schenkingsovereenkomst wilden vernietigen. Door deze vernietiging heeft geen belaste schenking plaatsgevonden in 2015, maar een vrijgestelde schenking in 2017. Dat betekent niet dat het bedrag van € 100.000 altijd de kwalificatie van schenking heeft gehad. Integendeel, pas in 2017 is het karakter van lening veranderd in het karakter van schenking. Dat betekent dat de Belastingdienst de aanslag schenkbelasting moet verlagen.
Wet: art. 6:228 BW en art. 53, eerste lid SW
Geef een reactie