Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire, die onterecht het predicaat Opzet/Grove schuld kregen, kunnen in aanmerking komen voor een nog op te stellen financiële regeling. Hiervoor wordt de vangnetbepaling uitgebreid.
Staatssecretaris Van Huffelen heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over een aanpassing van de spoedwet waarin deze herstel-mogelijkheid wordt geregeld voor ouders die onterecht met de kwalificatie opzet/grove schuld te maken kregen en daardoor in bijzonder schrijnende situaties terecht kwamen. Zij kunnen na vaststelling van de wet ook gebruikmaken van het vangnet dat daarin wordt geregeld.
Die wettelijke vangnetbepaling is bedoeld voor getroffen ouders waarbij de overige regelingen onvoldoende hulp bieden. De nog nader vast te stellen voorwaarden zijn onder andere dat het predicaat opzet/grove schuld tot een zeer schrijnende situatie heeft geleid voor een ouder met kinderopvangtoeslag. De vangnetregeling wordt uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur.
“Dit stempel had ernstige gevolgen voor de ouders die het betreft. Daarom maken we nu, ook op verzoek van de Kamer, werk van een regeling die ouders tegemoet komt die hiermee te maken hebben gehad”, stelt staatssecretaris Van Huffelen.
Ouders die ten onrechte Opzet/Grove Schuld is verweten, kregen voorheen te maken met ingrijpende gevolgen. Met die kwalificatie kwamen mensen die de kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen niet in aanmerking voor een persoonlijke betalingsregeling of schuldsanering. Zij moesten hun volledige schuld afbetalen. Daarbij kregen ze bijvoorbeeld te maken met dwanginvorderingen, loonbeslagen en inbeslagnames van auto’s.
De mogelijkheid voor het vangnet is een aanvulling op de persoonlijke betalingsregeling die de ouders al vanaf juli krijgen aangeboden. Met zo’n regeling op maat betalen mensen wat ze kunnen missen zonder onder het bestaansminimum te komen. Na 2 jaar vervalt de resterende schuld. Daarnaast zijn de invorderingen sinds vorig jaar stopgezet.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 8 juni 2020
Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste fiscale nieuws? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief van Taxence!
Geef een reactie