De Tweede Kamer heeft nog veel vragen bij de regeling voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Woensdag 10 juni vond een debat plaats in de Tweede Kamer.
SP-Kamerlid Leijten vond het kwetsbaar dat de Belastingdienst zelf gaat toetsen of er fouten zijn gemaakt en of mensen in aanmerking komen voor een financiële regeling. Volgens Van Huffelen gaat het om een groep medewerkers van de Belastingdienst die niets te maken heeft gehad met de affaire.
Een van de groepen waarover het debat ging was die van ouders die onterecht het predicaat ‘opzet/grove schuld’ hebben gekregen van de Belastingdienst. Mensen kregen dat stempel als ze volgens de fiscus onjuiste informatie hadden gegeven. Daar was lang niet altijd bewijs, maar de gelabelde ouders kwamen wel in de problemen. Ze moesten alles terugbetalen en kwamen niet in aanmerking voor een betalingsregeling. Eerder zegde de staatssecretaris al toe dat deze mensen aanspraak kunnen maken op de zogenoemde vangnetregeling.
Verschillende Kamerleden hekelden dat ouders zelf de Belastingdienst moeten benaderen als ze compensatie willen. De SP wil graag dat de wet er komt, zei Leijten, omdat de affaire zich al zo lang voortsleept. Snelheid is belangrijk maar het moet wel zorgvuldig.
De Kamer zei verder te hopen op ruimhartigheid bij het toekennen van compensatie en de staatssecretaris ging daarin mee. Volgende week debatteert de Tweede Kamer verder. Ze hoopt in juli aan de slag te kunnen met de wet.
Bron: NOS, 11 juni 2020
Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste fiscale nieuws? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!
Geef een reactie