Assetmanagers maken veelvuldig gebruik van Environmental, Social en Governance (ESG) data. De beschikbaarheid, betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid daarvan is vaak een uitdaging. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzocht hoe assetmanagers hiermee omgaan en op welke wijze zij verifiëren of de gebruikte data juist en volledig is.
Belangrijkste observaties
De AFM komt op basis van de uitgevoerde verkenning tot vier observaties rondom specifieke thema’s op het gebied van (ESG) datarisicomanagement.
- Assetmanagers hebben de governancestructuur rondom de beheersing van ESG-datarisico’s op verschillende manieren ingericht.
- Veel assetmanagers maken voor het grootste gedeelte van hun ESG-databehoefte gebruik van (een of meerdere) externe dataproviders.
- Het hanteren van een eenduidige definitie van datarisico helpt assetmanagers bij het identificeren en beheersen van dit risico.
- Assetmanagers hebben zowel proactief als reactief beleid en controleprocessen om de kwaliteit van ESG-data te borgen.
Uit de verkenning kwam ook een aantal uitdagingen naar voren rondom het verkrijgen en gebruik van ESG-data.
Methodologieën
Transparantie over de methodologieën van externe providers ontbreekt. Dit maakt het lastig om data van de ene provider te vergelijken met data van een andere provider. Ook blijkt er vaak geen consensus over de methodieken om tot ESG-indicatoren te komen.
Uniformiteit
Een andere uitdaging is het gebrek aan uniformiteit in de aanlevering van data door ESG-dataproviders of door bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Dit vergroot de kans op datafouten.
Tijdigheid data
Assetmanagers lopen er ook tegenaan dat de tijdigheid van data niet altijd gegarandeerd is, omdat bedrijven meestal maar een keer per jaar rapporteren.
Koppeling met juiste bedrijf
Tot slot blijkt het soms lastig om data aan het juiste bedrijf te koppelen vanwege complexe juridische structuren en zeer vergelijkbare namen.
Bron: AFM, 28 oktober 2024
CSRD Reporting & Datamanagement
CSRD & ESRS in de praktijk
Is jouw organisatie of klant al gestart met de dubbele materialiteitsanalyse? Ben je toe aan de volgende stappen om te komen tot duurzaamheidsverslaggeving in het kader van de CSRD? Wil je weten hoe je materiële ESG topics vertaalt naar een ‘CSRD-proof rapportage’? Dan is deze opleiding voor jou.
Geef een reactie