Belastingadviseurs, assistent accountants en salarisadministrateurs. Samen met andere fiscaal dienstverleners werden zij de afgelopen weken live en online door de Belastingdienst bijgepraat tijdens de Intermediairdagen 2022. Tijdens de Intermediairdagen kregen zij een exclusief kijkje in de veranderingen in het belastingplan 2023 en konden zij hun vragen stellen aan experts.
“Na twee jaar online Intermediairdagen is het fijn om te zien dat fiscaal dienstverleners nog steeds massaal bij de Intermediairdagen op locatie aanwezig zijn”, zegt Berthold Komduur, coördinator van het kenniscentrum fiscaal dienstverleners bij de Belastingdienst. “Logisch ook, want tijdens de Intermediairdagen krijgen bezoekers exclusief en uit de eerste hand meer informatie over het nieuwe belastingplan. Zo kunnen zij hun klanten direct vanaf de start goed adviseren en onze experts al hun vragen stellen.”
De Belastingdienst zet vier veel gestelde vragen op een rij.
1. Kan ik als kleine of middelgrote fiscaal dienstverlener meedoen met horizontaal toezicht?
Ja, ook als kleine of middelgrote fiscaal dienstverlener kunt u meedoen met horizontaal toezicht. U moet dan wel aan specifieke eisen voldoen. Zo moet u de intentie hebben u te houden aan de werkwijze en uitgangspunten van horizontaal toezicht. Denk aan transparantie en werken op basis van vertrouwen. Daarnaast moet u als fiscaal dienstverlener beschikken over een adequaat kwaliteitssysteem waarmee u borgt dat de opgestelde aangiften onder horizontaal toezicht aanvaardbaar zijn. Ook aan dit kwaliteitssysteem worden specifieke eisen gesteld.
De ervaring leert dat alleen grote fiscaal dienstverleners kunnen voldoen aan de hierboven genoemde voorwaarden. Daarom doen de meeste fiscaal dienstverleners via een koepelorganisatie mee aan het horizontaal toezicht.
De Belastingdienst sluit convenanten met koepelorganisaties die een bijdrage leveren aan het kwaliteitssysteem van hun leden en die daar kwaliteitseisen aan stellen. De koepelorganisatie houdt bij of leden voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Bent u als fiscaal dienstverlener lid van een koepelorganisatie waarmee de Belastingdienst een convenant heeft gesloten en voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u via de koepelorganisatie deelnemen aan horizontaal toezicht. De Belastingdienst heeft op dit moment koepelconvenanten met NOAB, de SRA, KAN, Extendum, Novak, Nexia en Register Belastingadviseurs. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl.
2. Moet ik nog een verzoek om ambtshalve vermindering indienen voor mijn klanten als het gaat om box 3?
Nee, dit is niet nodig. Op 4 november 2022 heeft de Staatssecretaris van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer de komst van een massaalbezwaarprocedureplus aangekondigd voor verzoeken om ambtshalve vermindering. Hij heeft hierbij aangegeven dat er geen verzoeken om ambtshalve vermindering meer hoeven te worden ingediend. De massaalbezwaarprocedureplus geldt voor het belastingjaar 2017 tot nu. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/box3.
3. Hoe zit het nu met zonnepanelen? En wat verandert er op 1 januari 2023?
Op dit moment geldt een btw-tarief van 21% voor de levering en installatie van zonnepanelen. Deze btw vraagt uw klant mogelijk terug bij de Belastingdienst. Het kabinet wil de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen vanaf 1 januari 2023 verlagen naar 0%. Daarmee is de stap van het aanmelden als ondernemer voor de btw in voorkomende gevallen niet meer nodig. Er is namelijk geen btw bij aanschaf en installatie betaald en vaak zal dan gebruik kunnen worden gemaakt van de registratiedrempel. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl
4. Wat zijn de gevolgen van de afschaffing van de schenkvrijstelling, ook wel de jubelton genoemd?
Het kabinet wil de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning verlagen per 1 januari 2023 en afschaffen in 2024. Krijgt uw klant voor de eerste keer een schenking in 2022, maar gaat het niet om het volledige belastingvrije bedrag? En wil dezelfde schenker in 2023 een aanvullende schenking doen? Dan kan uw klant voor die schenking in 2023 nog gebruikmaken van het overgebleven deel van de eenmalig verhoogde vrijstelling eigen woning uit 2022. De vrijstelling voor de eigen woning is € 106.671 als u de eerste schenking in 2022 krijgt. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl.
Intermediairdagen terugkijken en meer informatie
Wilt u de Intermediairdagen terugkijken? Of bent u op zoek naar meer informatie? Ga naar imd.pleio.nl en registreer u via het Forum Fiscaal Dienstverleners of het Forum Salaris.
Geef een reactie