De kwaliteit van de regels, politieke besluitvorming en de uitvoering staat onder druk schrijft de Raad van State in een advies over het pakket Belastingplan 2022.
De Afdeling advisering van de Raad van State constateert dat de regering steeds vaker gebruikmaakt van zogenoemde goedkeurende beleidsbesluiten. Beleidsbesluiten komen tot stand en worden in de praktijk al toegepast zonder de gebruikelijke democratische waarborgen en ook zonder (transparante) inbreng van uitvoeringsorganisaties, (praktijk) deskundigen en adviseurs. Bij het uiteindelijke wetgevingsproces om het goedkeurende beleid in wetten vast te leggen is er weinig tot geen ruimte voor reflectie of verbetering en weging van verschillende betrokken belangen. De democratische legitimatie en de rechtsstatelijkheid van regels komen op deze manier onder druk te staan. Dat geldt ook voor de kwaliteit van de regels, de kwaliteit van de (politieke) besluitvorming en de kwaliteit van de uitvoering. Goedkeurende beleidsbesluiten moet daarom terughoudend worden gebruikt.
Aandelenoptierechten en voorheffingenbeschikking
Het advies besteedt ook aandacht aan enkele specifieke fiscale maatregelen die vanwege een budgettair effect per 1 januari 2022 zijn opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2022. Zo wijzigt het voorstel het heffingsmoment bij aandelenoptieregelingen naar het tijdstip waarop de aandelen die daarbij worden verkregen voor de werknemer voor het eerst verhandelbaar worden. Als de verkregen aandelen niet direct verhandelbaar zijn, mag de werknemer kiezen om al belasting te betalen op het moment dat hij het optierecht uitoefent. De Afdeling advisering vraagt zich af of deze maatregel doeltreffend en doelmatig is. Ook de keuzemogelijkheid en de relatie tot andere, al bestaande regelingen roepen vragen op.
Verder adviseert de Afdeling advisering om de toelichting en zo nodig het voorstel over de zogenoemde voorheffingenbeschikking naar aanleiding van het Sofina-arrest aan te passen. Tot slot ziet de Afdeling advisering niet in waarom de evaluatie van de Wet differentiatie overdrachtsbelasting niet in 2022 zou kunnen plaatsvinden in plaats van 2024.
Het advies luidt dan ook om het wetsvoorstel Belastingplan 2022 niet bij de Tweede Kamer in te dienen, tenzij het is aangepast. Lees de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport van de staatssecretaris van Financiën.
Wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 en wetsvoorstel delegatiebepalingen tegemoetkoming schrijnende gevallen
De eigenwoningregeling is complex. De voorgestelde aanpassingen van die regeling zijn dat ook. Het is de vraag of dit voor de burger nog ‘doenlijk’ is.
De Afdeling advisering adviseert om het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2022 niet bij de Tweede Kamer in te dienen, tenzij het is aangepast. Lees de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport van de staatssecretaris van Financiën.
Wetsvoorstel implementatie belastingplichtmaatregel uit de tweede EU-richtlijn antibelastingontwijking
Het wetsvoorstel is gericht op het voorkomen van belastingontwijking wereldwijd. Het voorstel regelt de implementatie van de zogenoemde belastingplichtmaatregel voor omgekeerde hybride lichamen per 1 januari 2022. Dat gebeurt door aanpassingen in de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de dividendbelasting en de bronbelasting. Daarnaast herstelt het voorstel een omissie in de (reguliere) hybridemismatchmaatregelen in de vennootschapsbelasting die per 1 januari 2020 in werking zijn getreden.
De Afdeling advisering adviseert de regering om de wijze van implementeren duidelijker toe te lichten. Daarnaast verdient de samenhang van het voorstel met het afschaffen van de vennootschapsbelastingplicht voor open commanditaire vennootschappen meer aandacht. De gevolgen van het voorstel voor het bedrijfsleven zijn niet gemotiveerd.
Zij adviseert de regering om rekening te houden met de opmerkingen in het advies, voordat het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Lees de volledige tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport van de staatssecretaris van Financiën.
Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet maatregelen woningmarkt 2014 II
Het advies over dit voorstel om het tarief van de verhuurderheffing te verlagen en de bedragen van de heffingsverminderingen maandelijks te kunnen wijzigen is een zogenoemd conform advies. Dit betekent dat de Afdeling advisering geen inhoudelijke opmerkingen over dit wetsvoorstel heeft. Lees de tekst van het advies van de Afdeling advisering en het nader rapport van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Geef een reactie