Doordat het Openbaar Ministerie een aan hem toekomende bevoegdheid heeft gebruikt voor een ander doel dan waarvoor deze is gegeven wordt het OM niet-ontvankelijk verklaard in de strafvervolging.
Een trustkantoor moest naar aanleiding van een informatiebeschikking gegevens overleggen aan de Belastingdienst. Het trustkantoor weigerde in het kader van een boekenonderzoek bepaalde e-mailberichten te verstrekken omdat er in die berichten mogelijk vertrouwelijke informatie over cliënten stond waardoor de vertrouwensrelatie tussen het trustkantoor en haar cliënten geschaad kon worden. In overleg met de inspecteur werden de e-mailberichten tijdens het boekenonderzoek gekopieerd, op dvd gezet en in een verzegelde enveloppe aan de bestuurder van het trustkantoor in bewaring gegeven. Vervolgens maakte de bestuurder bezwaar tegen de opgelegde informatiebeschikking. Afgesproken werd dat uiterlijk op 30 mei 2014 uitspraak op bezwaar zou worden gedaan.
Nadat de zaak in het tripartiete overleg is besproken, besloten de FIOD en het OM een strafrechtelijk onderzoek tegen het trustkantoor in te stellen. Vervolgens vond op 20 mei 2014 een doorzoeking plaats bij het trustkantoor waarbij de dvd in beslag werd genomen.
Misbruik van macht
Volgens Hof Den Bosch leidt het weigeren door de bestuurder om specifiek benoemde e-mailberichten niet te verstrekken, niet tot het onnodig frustreren van het boekenonderzoek zoals door het OM wordt gesteld. De bestuurder zou de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden als hij niet zorgvuldig met privacygevoelige informatie zou omgaan. Nu de bestuurder in goed overleg met de inspecteur heeft afgesproken dat de bestanden in een verzegelde enveloppe worden bewaard in afwachting van de bezwaarprocedure kan niet gezegd worden dat de bestuurder iets verborgen heeft gehouden. Doordat de informatieverplichting nog niet onherroepelijk was en door de bezwaarprocedure is opgeschort, heeft het OM prematuur gehandeld door tot strafvervolging over te gaan. De conclusie is dan ook dat de strafrechtelijke procedure is gestart om beslag te kunnen leggen op de dvd, terwijl er nog een fiscale bezwaarprocedure liep.
Het hof is van oordeel dat het OM een aan hem toekomende strafrechtelijke bevoegdheid heeft gebruikt voor een ander doel dan waarvoor deze is gegeven. In dit geval is sprake van een uitzonderlijke situatie waarin het instellen van strafvervolging onverenigbaar is met de beginselen van een goede procesorde, nu het OM het beginsel van zuiverheid van oogmerk ofwel het verbod van détournement de pouvoir heeft overtreden. Het hof zal daarom de sanctie van niet-ontvankelijkverklaring van het OM in de strafvervolging uitspreken.
Meer informatie: Gerechtshof Den Bosch 12 juni 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:2472
Geef een reactie