Heeft u vóór 1 januari 1992 een eenmalige koopsom gestort in een lijfrentepolis of heeft u vóór 16 oktober 1990 jaarlijks premie betaald voor een lijfrentepolis? Dan heeft u waarschijnlijk een oud-regime lijfrente. Een dergelijke lijfrente biedt interessante fiscale mogelijkheden.
Een lijfrente is een recht op een periodieke betaling die erg veel lijkt op een pensioenuitkering. De premies voor de lijfrente zijn tegenwoordig alleen nog maar aftrekbaar van het inkomen als sprake is van een pensioentekort. Dit tekort wordt bepaald aan de hand van de verhouding van het inkomen en de pensioenopbouw over het voorgaande jaar. Ook is de hoogte van de aftrek beperkt. In het verleden was alleen de hoogte van de premie van belang voor de aftrekbaarheid, er hoefde geen pensioentekort te zijn. Met name na 1992 is het regime van de lijfrente versoberd, maar heeft u een polis van voor die tijd, dan biedt deze polis interessante mogelijkheden in het kader van financiële planning of estate-planning. Loopt uw lijfrentepolis binnenkort af, dan is het zinvol na te gaan of u wellicht een polis heeft die onder het oude regime valt.
Tot wanneer oud-regime?
Van een oud-regime lijfrentepolis is onder meer sprake als het een koopsompolis betreft en de betaling van die koopsom vóór 1 januari 1992 heeft plaatsgevonden. Kenmerkend voor een koopsompolis is dat sprake is van een eenmalige storting. Heeft u een polis waarop u vóór 16 oktober 1990 jaarlijks premies heeft betaald, dan is dat waarschijnlijk ook een oud-regime polis.
Geen verplichte aankoop periodieke uitkeringen
Een oud-regime lijfrentepolis kunt u gebruiken als aanvulling op uw pensioen of AOW-uitkering. Anders dan tegenwoordig, kunt u de polis ook gebruiken als overbrugging tot aan de datum van uw pensionering. U kunt ook de uitkering uitstellen tot een latere datum, als u bijvoorbeeld een lager inkomen verwacht. Heeft u liever in één keer de uitkering ofwel koopt u de polis liever af? Dat kan nog wel met een oud-regime lijfrente, maar niet meer met een huidige lijfrentepolis. Let op, die uitkering is wel belast tegen maximaal 52% en hierover is ook nog premie zorgverzekeringswet verschuldigd. Eenmalige uitkering kan interessant zijn als u toch al in het 52%-tarief van de inkomstenbelasting zit. Heeft u zelf de uitkering niet nodig? Dan kunt u ook de uitkeringen laten toekomen aan bijvoorbeeld uw meerderjarige kinderen, neven of nichten.
Schenken van de lijfrente-uitkering
U kunt regelen dat u zelf de lijfrenten ontvangt, maar telkens uw kind, neef of nicht aanwijzen als de begunstigde voor die uitkering. U schenkt dan de periodieke uitkering. Belangrijk daarbij is echter dat uw kind, neef of nicht de begunstiging niet aanvaardt, want de wijziging van de begunstiging mag niet definitief zijn. In dat geval kunt u zelf die begunstiging niet meer wijzigen en bovendien, is schenkbelasting verschuldigd over de waarde van de polis. Het voordeel van het schenken van de uitkering is dat degene die de uitkering ontvangt geen schenkbelasting is verschuldigd, omdat de uitkering belast is met inkomstenbelasting. Heeft de ontvanger van de uitkering zelf geen inkomen, dan kan hij zijn heffingskorting volledig benutten en betaalt ook geen inkomstenbelasting over de uitkering.
Schenken uitkering aan echtgenoot niet mogelijk
Het zal komt wel voor dat een echtgenoot geen inkomen heeft. Het ligt dan voor de hand om de uitkeringen uit de polis te schenken aan de echtgenoot. Dit lukt echter niet. De schenker wordt geacht de uitkering zelf te hebben genoten en dus heeft schenking van de uitkering aan de echtgenote niet het gewenste effect.
Let op bij schenking uitkeringen aan minderjarigen
Als een minderjarige kinderen, neven of nichten de uitkering ontvangen, dan vindt belastingheffing over deze uitkeringen plaats bij de ouder van het kind, neef of nicht met het hoogste inkomen.
Schenken van de polis
Wilt u niet de lijfrente-uitkeringen schenken maar de verzekering zelf? Dat kan, maar wacht niet te lang. Als de verzekering eenmaal is afgelopen, dan kunt u de begunstiging niet meer wijzigen. U kunt de volledige waarde van de polis aan iemand schenken, maar u kunt desgewenst ook de polis aan meerdere familieleden of kennissen schenken. De verkrijgers krijgen dan een eigen oud-regime polis, waarmee ze alle hiervoor genoemde mogelijkheden krijgen. Bij schenking van de polis, is wel schenkbelasting verschuldigd over 70% van de waarde. Als de verkrijger de polis tot uitkering laat komen, is ook inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet verschuldigd.
Let op met omzetten in banksparen
U kunt een oud-regime lijfrente omzetten in een bankspaarproduct. Echter dan verliest het veel van zijn fiscale voordelen. Bij een bankspaarproduct bent u zeer beperkt in de mogelijkheden en veelal verplicht om tenminste 20 jaar vanaf pensioendatum een uitkering te ontvangen. Als de jaarlijkse uitkering niet hoger is dan € 21.312 (2017), dan mag het saldo van een geblokkeerde lijfrentespaarrekening ook in tenminste vijf jaar worden uitgekeerd.
Wet: afdeling 3.7 Wet IB 2001 (art. 3.124 tot en met 3.131)
Maandag 11 december 2017 verzorgt Erik van Toledo de PE-Pitstop Lijfrentevoorzieningen in de praktijk. U ontvangt een uitgewerkt stappenplan en een uitgebreide checklist. Met behulp daarvan kunt u de meest voorkomende praktijkcases en vraagstukken in het ‘dossier lijfrenten’ oplossen. > Meer info en aanmelden
Geef een reactie