Geldverstrekkingen die administratief verwerkt zijn als schenkingen, kunnen toch als een lening kwalificeren omdat partijen dit zo bedoeld hebben. Volgens de rechtbank doet het ontbreken van leenovereenkomsten met terugbetaalverplichtingen en rentevergoedingen daar niets aan af.
In deze zaak verstrekten ouders rekening-courant gelden aan de onderneming van hun zoon. Zij deden dit omdat hij over onvoldoende kapitaal beschikte en banken zijn onderneming niet wilden financieren. Om de verstrekkingen te kunnen doen hebben zij hun spaargeld aangewend en een persoonlijke lening afgesloten. Zij hebben geen overeenkomsten opgesteld ter zake van de geldverstrekkingen. Later zijn schenkovereenkomsten opgemaakt, waarin de geschonken bedragen met de bestaande rc-schuld werd verrekend. In tegenstelling tot de inspecteur, is de Rechtbank van oordeel dat geen sprake was van een schenking, maar dat bedoeld was een lening te verstrekken. Van belang was dat de verstrekkingen waren gedaan door aanwending van spaargeld en het afsluiten van een lening. De verstrekkingen hangen nauw samen met de start van de onderneming van de zoon en doordat banken niet wilden financieren. Gelet op de familieverhoudingen deed daar niet aan af dat geen overeenkomsten waren opgemaakt met terugbetaalverplichtingen en rentevergoedingen. De kwijtscheldingen hadden waarschijnlijk niet plaatsgevonden als de kredietverstrekker dit niet als voorwaarde had gesteld voor financiering van het samenwerkingsverband met een adviesbureau. Er was hier sprake van een ongebruikelijke ter beschikkingstelling, waardoor een bedrag in mindering op het inkomen uit werk en woning van de ouders kon komen.
Wilt u als adviseur aan de slag met de verschillende aspecten van schenken en lenen in familieverband? Dan biedt de Toolkit Familiebankieren u alle praktijkondersteuning die u nodig heeft.
Geef een reactie