Het kabinet onderzoekt momenteel in samenwerking met DNB de coronaschuldenproblematiek en neemt dit ook mee in de middellangetermijnvisie op het steun- en herstelpakket. Deze visie wordt nog dit kwartaal verwacht. Minister Adriaansens geeft antwoord op vragen over het bericht ‘Rutte gaat in gesprek met bedrijfsleven over toenemende ‘ellende’.
Het kabinet overlegt met het bedrijfsleven over de opgebouwde belastingschulden vanwege het uitstel van betaling van belastingen. Er is een breed instrumentarium beschikbaar om die groep ondernemers te ondersteunen schrijft de minister . Zo zijn er regelingen voor het saneren van schulden zodat de ondernemer na succesvolle schuldsanering met een schone lei verder kan of goed kan stoppen. Voor zzp’ers is dat bijvoorbeeld een minnelijke schuldhulpregeling, die desnoods door de rechter via een dwangakkoord kan worden afgedwongen als een schuldeiser niet wil meewerken, maar ook het wettelijk schuldsaneringstraject. Voor alle bedrijven is er sinds 1 januari 2021 de Wet homologatie onderhands akkoord die ondernemers helpt om een akkoord met schuldeisers tot stand te brengen, om vervolgens te stoppen of door te gaan met de onderneming. Om ondernemers in staat stellen door te starten vanuit een WHOA-procedure, is er sinds 1 juni 2021 het TOA-krediet (maximaal € 100.000,- gecombineerd met 12 maanden coaching). Om deelname aan een saneringsakkoord aantrekkelijker te maken voor private schuldeisers, stelt de Belastingdienst (en Douane) zich tijdelijk soepeler op bij minnelijke saneringsakkoorden. Van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023 neemt de Belastingdienst genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente schuldeisers toekomt.
Versneld schuldsaneringstraject
Voor een versneld schuldsaneringstraject voor zzp’ers onder de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) wordt komende tijd bekeken of het mogelijk is een pilot te starten. Daarnaast ligt bij de Kamer het wetsvoorstel over de verbetering doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de Wsnp. Deze wetswijziging houdt in dat de ‘goede-trouw-toets’ bij een verzoek tot toelating Wsnp wordt teruggebracht van vijf naar drie jaar. Bovendien wordt geregeld dat de rechter in schrijnende gevallen kan afwijken van de dwingende afwijzingsgrond wanneer in de tien jaar voorafgaand aan het verzoek, de Wsnp al van toepassing is geweest.
Maatwerk TVL
Binnen de TVL bestaat een maatwerkteam dat ondernemers in bijzondere omstandigheden snel en adequaat helpt. Zo ondersteunt dit team ondernemers in het aanvraagproces, door te helpen bij het herstellen van fouten in de aanvraag en, waar mogelijk, bezwaren ruimhartig toekent. Niet elke ondernemer is hier helaas mee geholpen. Voor deze groep is er een speciale commissie ingesteld die als uiterst vangnet dient voor ondernemers die door uitzonderlijke omstandigheden, buiten hun toedoen, niet aan de subsidievoorwaarden kunnen voldoen. Het gaat hierbij om situaties als ernstige ziekte, overlijden of brand.
Daarnaast heeft het kabinet een onderzoek ingesteld naar hoe ondernemers beter geholpen kunnen worden die als gevolg van verbouwing, overname, ziekte of de startdatum van hun onderneming niet, of in mindere mate, in aanmerking komen voor TVL en NOW. Dit onderzoek en de uitwerking van de opties die hieruit naar voren komen, is in volle gang.
SBI-codes
Het belangrijkste onderwerp tot nu toe in de beroepszaken is het bepalen van de hoofdactiviteit van de ondernemer met gebruikmaking van SBI-codes uit het handelsregister. De hoofdactiviteit van de onderneming is van invloed op het subsidiebedrag.
Kwartaalsystematiek TVL
Het is voor de TVL onuitvoerbaar om af te wijken van de kwartaalsystematiek. De TVL wordt berekend én gecontroleerd op basis van de omzetgegevens uit de btwaangifte en die wordt per kwartaal gedaan. Om ondernemers snel van liquiditeit te voorzien is de TVL vanwege de omvang een grotendeels geautomatiseerde subsidieregeling. De handmatige controle die nodig zou zijn om de kwartalen om te rekenen naar maanden is, zeker op korte termijn, daarom onuitvoerbaar.
Masterclass Fiscale aspecten insolventie en bestuurdersaansprakelijkheid
Veel ondernemers verkeren nog in zwaar weer. Deze moeilijke periode is doorspekt van fiscale, financiele en civielrechtelijke aspecten. De docenten bespreken de fiscale / juridische tips en tricks voor adviseurs om hun cliënten voor valkuilen en aansprakelijkheid te behoeden.
Geef een reactie