Minister Beljaarts geeft antwoord op vragen over het artikel ‘Schuldhulpverlening ziet fors meer bedrijven met geldzorgen’.
Het aantal kleine ondernemers, vooral eenmanszaken, dat schuldhulpverlening aanvraagt, neemt toe. Dit komt door stijgende kosten voor personeel, huur en energie, die de financiële draagkracht van bedrijven onder druk zetten.
De pilot Saneringskredieten voor ondernemers verloopt goed. De eerste resultaten tonen aan dat het een waardevolle aanvulling is op het instrumentarium van de schuldhulpverlener. De kredietvorm biedt rust en duidelijkheid voor zowel de ondernemer, de schuldhulpverlener als de schuldeiser. De voortgang van de pilot wordt nauwlettend gevolgd.
Centraal toegangspunt
Er wordt gewerkt aan een centraal toegangspunt waar ondernemers terecht kunnen voor ondersteuning en informatie over schuldhulpverlening. Dit moet bijdragen aan een efficiëntere en toegankelijkere dienstverlening voor ondernemers met financiële problemen. Daarnaast wordt gewerkt aan de Actieagenda MKB-dienstverlening om ondernemers beter te ondersteunen bij het toekomstbestendig maken en behouden van hun bedrijf. De Kamer zal in Q1 2025 verder geïnformeerd worden hierover.
Hoewel het advies voor een voucherregeling voor het bijwerken van de boekhouding van ondernemers begrijpelijk is, blijft het standpunt negatief. Het bijhouden van een goede administratie is een ondernemersverantwoordelijkheid en de overheid heeft hier geen rol in. Gemeentes doen meer op het gebied van schuldhulpverlening en betalingsachterstanden dan vaak bekend is bij ondernemers. De ondernemersdienstverlening richt zich zowel op preventie als op actieve ondersteuning en begeleiding bij financiële moeilijkheden, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Ondernemers kunnen bij hun gemeente terecht voor tijdelijke inkomenssteun, het herfinancieren van schulden of investeringen via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz), of een minnelijk schuldhulpverleningstraject.
De verbetering van de publieke dienstverlening aan het midden- en kleinbedrijf (mkb) is een doorlopend proces. Gemeentes kunnen succesvolle initiatieven zoals Ondernemer Centraal uit Utrecht volgen door kennis en best practices te delen, samen te werken met lokale ondernemersorganisaties en specifieke behoeften van lokale ondernemers te inventariseren. De VNG ondersteunt gemeentes hierbij via diverse ondersteuningsproducten, zoals een Handreiking Ondernemers met financiële zorgen en een toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer.
Plan van aanpak problematische schulden
Het kabinet presenteerde 11 oktober een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Het investeert extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.
Bron: Antwoorden op Kamervragen over het artikel ‘Schuldhulpverlening ziet fors meer bedrijven met geldzorgen’, nr. DGBI-O / 87367551, Ministerie van Financiën, 15 oktober 2024
Geef een reactie