Minister Van Weyenberg vindt de signalen van ondernemers die lastig toegang krijgen tot het betalingsverkeer zorgelijk. Dit schrijft de minister in antwoord op Kamervragen over het bericht ‘MKB’ers verliezen bankrekening door strikte antiwitwasregels’.
Dat de problemen met de toegang tot het betalingsverkeer met name door de Wwft zou komen wil de minister wel nuanceren. Onderzoek van DNB laat zien dat slechts voor een relatief klein deel van de klanten die door een bank geweigerd worden geldt dat dit voorkomt uit de Wwft. Van de zakelijke klanten die door banken geweigerd zijn in 2021, is 18% geweigerd op basis van een Wwft-reden.
Wel is het zo dat van klanten waarvan de dienstverlening beperkt is, dit wel hoofdzakelijk een Wwft-reden kent. Beperking van dienstverlening vindt plaats wanneer er een witwasrisico geconstateerd wordt en is mitigerende maatregel om het risico op witwassen te verkleinen. Een eventuele beperking van de chartale dienstverlening als risicomitigerende maatregel moet proportioneel zijn, mag het legitieme gebruik van contant geld niet onnodig belemmeren en moet toegesneden zijn op het risico en de specifieke omstandigheden van de cliënt. In ieder geval kan de cliënt ook zelf kijken of het gebruik van contant geld nodig is, gelet op de witwasrisico’s die hiermee gaan gepaard. Maatregelen zoals categorale uitsluiting van het gebruik van contant geld, of categorale limieten aan het gebruik daarvan voor hele sectoren voldoen in ieder geval niet aan het doel van de Wwft en de risicogebaseerde benadering.
In de beleidsagenda aanpak witwassen heeft het kabinet een prioriteit gemaakt van het borgen van de toegang tot betalingsverkeer. In een brief van 25 april heeft de minister de Kamer laten weten dat hij momenteel verschillende opties uitwerkt met voor-en nadelen om de toegang tot betalingsverkeer te borgen. Hierbij kijkt hij ook specifiek naar de invoering van een basisbetaalrekening voor zakelijke klanten. Het streven is om de Kamer rond de zomer hierover nader te informeren.
Geef een reactie