Staatssecretaris Snel van Financiën stuurde de Tweede Kamer een brief naar aanleiding van berichtgeving in de media dat Nederland dwarsligt bij de EU-aanpak van belastingontwijking.
Snel herkent zich niet in het beeld dat in de berichtgeving van de NOS wordt geschetst. Hij benadrukt dat Nederland voorstander is van een krachtige en proactieve voortzetting van de aanpak van belastingontwijking. Daarnaast treft het huidige kabinet diverse maatregelen die hij in een brief in februari 2018 zal toelichten.
Zwarte lijst
Volgens Snel heeft Nederland in de eerste helft van 2016 als voorzitter van de Raad van de EU daar een belangrijke stap gezet door overeenstemming te bereiken over het proces van het opstellen van een Europese (zwarte) lijst van niet-coöperatieve jurisdicties. Dat resulteerde in de lijst zoals vastgesteld tijdens de Ecofinraad van 5 december 2017. Ook is de innovatiebox in overeenstemming gebracht met de internationaal gemaakte afspraken, aldus de staatssecretaris.
Gedragscodegroep
Nederland blijft voorstander van hard law en werkt tegelijkertijd aan het bestrijden van belastingontwijking, ook als dat via soft law (richtsnoeren) effectief kan worden bereikt.
Volgens de berichtgeving van de NOS zou Nederland stelselmatig de onderhandelingen over nieuwe voorstellen in de Gedragscodegroep proberen te vertragen. Er wordt verwezen naar gesprekken met Brusselse diplomaten en ambtenaren waaruit zou blijken dat dit beeld tot vandaag nauwelijks is veranderd en dat ook met het nieuwe kabinet Nederland nog altijd weinig constructief zou zijn.
Deze opmerkingen bevreemden Snel omdat de Gedragscodegroep sinds het aantreden van het kabinet slechts één keer bijeen is gekomen.
De NOS noemt vijf voorbeelden van dossiers waarin Nederland dwars zou liggen:
– de deelnemingsvrijstelling
- belastingrulings
- de Googlebelasting
- de spaarpot op zee en
- de vennootschapsbelasting.
Snel gaat in zijn brief op deze onderwerpen in waarbij hij dit met klem ontkent.
Meer informatie: Brief over rol Nederland bij EU-aanpak belastingontwijking, 12 december 2017
Geef een reactie