Staatssecretaris Snel stuurde een reactie aan de Tweede Kamer op vragen van de vaste commissie voor Financiën over het bericht dat de Belastingdienst duizenden risicovolle aangiften niet controleert.
Snel benadrukt dat er geen sprake is van aangiften met een hoog risicoprofiel die niet beoordeeld zijn. De Belastingdienst maakt voortdurend afwegingen over de inzet van de beschikbare capaciteit. Daarbij wordt gebruikgemaakt van risicogericht toezicht. De Belastingdienst houdt dus wel degelijk toezicht op risicovolle aangiften. Om de belastingmoraal te toetsen volgt de Belastingdienst met de ‘Fiscale monitor’ de grondhouding ten opzichte van belastingbetaling. Over de gepercipieerde pakkans wordt in het Jaarplan van de Belastingdienst gerapporteerd. Deze laat al een aantal jaren een bestendige lijn zien.
Van de ontvangen Vpb-aangiften van mkb-ondernemers over het belastingjaar 2016 is circa 17 procent (circa 120.000 aangiften), uitgeworpen met (relevante) risico's. Ondanks de gesignaleerde risico’s hoeven deze aangiften niet onjuist te zijn.
Steekproeven
Door statistische steekproeven krijgt de Belastingdienst inzicht in het niveau en de oorzaken van niet-naleving dat nodig is om de mix van instrumenten te bepalen die het grootste effect op de naleving zal hebben. Het aselecte karakter van steekproeven zorgt er ook voor dat er een zekere onvoorspelbaarheid zit in het toezicht: elke belastingplichtige kan in beginsel controle verwachten. Dit laat echter onverlet dat, de risicogerichte controles, in termen van correctiebedragen per uur, doeltreffender zijn dan een controlebenadering zonder risicoselectie zoals een aselecte steekproef. In zijn toezichtstrategie maakt de Belastingdienst dan ook gebruik van een mix van beide instrumenten waaronder een aselecte steekproef. Daar behoren ook aselecte boekenonderzoeken in het MKB toe. Daarvan worden er in 2019 naar verwachting 2250 gedaan.
Geef een reactie