Een zogeheten Spezial Sondervermögen met maar één deelnemer kan niet uitsluitend op eigen naam om teruggaaf van dividendbelasting vragen.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in één geschrift uitspraken gedaan in de zaken van ruim 170 buitenlandse fondsen. Een groot deel van deze fondsen had de rechtsvorm van Spezial Sondervermögen (hier afgekort als SSV). Bovendien hadden deze SSV’s ieder maar één deelnemer. Daarom waren zij transparant voor de vennootschapsbelasting. Toch meenden de SSV’s recht te hebben op een teruggaaf van dividendbelasting omdat zij opbrengstgerechtigden waren. En anders zouden zij wel recht hebben op een teruggaaf omdat zij voldoende waren te vergelijken met een fiscale beleggingsinstelling (fbi).
Geen opbrengstgerechtigde
De Belastingdienst weigert de SSV’s met maar één deelnemer aan te merken als opbrengstgerechtigden. De inspecteur wil daarom geen teruggaafverzoek inwilligen dat alleen op naam van een SSV staat. De rechtbank oordeelt dat deze afwijzing terecht is. SSV’s met maar één deelnemer zijn inderdaad fiscaal transparant. En vanwege deze fiscale transparantie kunnen zij zelf geen aanspraak maken op een teruggaaf van dividendbelasting.
Geef een reactie