Ook aandeelhouders die rechtstreeks uit een juridische splitsing aandelen in een vastgoedlichaam verkrijgen, hebben onder voorwaarden recht op een vrijstelling van overdrachtsbelasting.
Twee aandeelhouders hebben ieder een belang van 50% in een vennootschap. Vanwege onenigheid over de verdere bedrijfsvoering en investeringsbeslissingen besluiten de (indirecte) aandeelhouders om hun samenwerking te ontvlechten. Daartoe vindt op 17 november 2020 een zuivere juridische splitsing plaats van de vennootschap. Daarbij belanden alle onroerende zaken van de gesplitste vennootschap bij een van de nieuwe bv’s. Die nieuwe bv kwalificeert daarom als een zogeheten onroerendezaakrechtspersoon (OZR). Daardoor moet de aandeelhouder die de aandelen in deze OZR verkrijgt in eerste instantie daarover overdrachtsbelasting betalen. Tussen deze aandeelhouder en de fiscus ontstaat een geschil of de splitsingsfaciliteit van toepassing is. De inspecteur meent dat deze faciliteit alleen geldt voor de verkrijging van de Nederlandse onroerende zaken door de nieuwe bv. De verkrijging van de aandelen in die OZR door de aandeelhouder is niet vrijgesteld, aldus de fiscus. Daarom krijgt de aandeelhouder een naheffingsaanslag overdrachtsbelasting opgelegd.
Parlementaire geschiedenis faciliteit
Maar Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt ten gunste van de aandeelhouder. Ook de aandelen die een aandeelhouder uit rechtstreeks uit de juridische splitsing heeft verkregen, vallen onder de vrijstelling. De rechtbank haalt dit uit de parlementaire geschiedenis van de splitsingsfaciliteit. Vervolgens vernietigt de rechtbank de naheffingsaanslag.
Wet: art. 334a, tweede lid en 334cc, eerste lid Boek 2 BW en art. 4 en 15, eerste lid, onderdeel h WBRV
Besluit: art. 5c Uitv besl RV en Besluit nr. 2018-50125
PE-Pitstop Fiscale aspecten juridische splitsing
Weet u welke mogelijkheden de (juridische) splitsing biedt om fiscaal gefaciliteerd te reorganiseren? De juridische splitsing is een reorganisatiefaciliteit die bijzonder flexibel is in de toepassing en toch relatief onbekend is. In deze cursus komen de civiel- en fiscaalrechtelijke aspecten van splitsingen en afsplitsingen uitgebreid aan bod en wordt diepgaand stilgestaan bij de mogelijkheden die deze faciliteiten bieden.
Geef een reactie