SRA is positief over het beschikbaar stellen van een rapportagestandaard voor duurzaamheidsverslaggeving in het mkb. Wel vraagt SRA aandacht voor een aantal punten.
De EFRAG ontwikkelt rapportagestandaarden voor milieu- en sociale aspecten en bestuur, de zogenaamde European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze standaarden zijn van toepassing voor grote ondernemingen die op basis van de CSRD moeten rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten (ESG, environmental, social & governance).
Waardeketen
Hierbij gaat het niet alleen om de directe impact uit eigen activiteiten, maar ook om de impact in de waardeketen. Mkb’ers die toeleverancier zijn van CSRD-plichtige ondernemingen zullen deze ESG-informatie aan deze klanten moeten gaan verstrekken. Hetzelfde geldt voor de aanlevering aan banken omdat zij moeten rapporteren over duurzaamheid op basis van de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation). Om mkb-ondernemingen te faciliteren heeft de EFRAG een concept-rapportagestandaard ontwikkeld, de VSME ED (Voluntary Standard for non-listed SMEs). Deze standaard is een richtlijn die speciaal is ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven (mkb) om vrijwillig te rapporteren over hun ESG-prestaties. De EFRAG heeft in een publieke consultatie om feedback op de door haar ontwikkelde standaard gevraagd.
SRA is positief over het beschikbaar stellen van een rapportagestandaard voor duurzaamheidsverslaggeving in het mkb. Het stelt deze ondernemingen in staat om op een verantwoorde en transparante manier te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Belangrijke voorwaarde is dat de standaard tegemoet komt aan de specifieke eigenschappen van het mkb. SRA vraagt daarbij aandacht voor de volgende drie aspecten:
- Uitvoerbaarheid (gevraagde keteninformatie zal tegen aanvaardbare kosten moeten worden gegenereerd)
- Proportionaliteit (gevraagde keteninformatie moet een doel dienen)
- Uniformiteit (duidelijke definities van maatstaven die niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn)
Daarbij vraagt SRA voldoende guidance, waarbij bijvoorbeeld materiële onderwerpen per sector worden gedefinieerd. Tevens vindt SRA belangrijk dat de ketenuitvraag wordt gemaximeerd tot een beperkte set van duidelijke maatstaven waarover moet worden gerapporteerd (een zogenaamde ‘value chain cap’).
Bron: SRA, 21 mei 2024
Jouw ESG-reis begint hier
Wij zijn er in elke fase van je ESG-reis. Doorgrond CSRD-regelgeving, begrijp de impact op jouw organisatie, verzamel de juiste data en krijg grip op de implementatie.
Geef een reactie