De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft een overzicht gepubliceerd van de stand van zaken van de CSRD-implementatie in de Nederlandse wetgeving.
Besluit implementatie duurzaamheidsrapportering
Over dit besluit (AMvB) zijn in het parlement vragen gesteld. Deze Kamervragen zijn door de staatssecretaris beantwoord: op 24 december 2024 is het verslag (met antwoorden aan) de Tweede Kamer gepubliceerd en op 8 januari 2025 is het verslag (met antwoorden aan) de Eerste Kamer gepubliceerd. Daarmee is de parlementaire behandeling echter nog niet voltooid, omdat in januari 2025 in de Eerste Kamer aanvullende vragen werden aangekondigd. Nadat deze nieuwe Kamervragen daadwerkelijk gesteld en afgehandeld zullen zijn, zal het besluit vervolgens ter advies naar de Raad van State worden gezonden. Pas op dat moment zal de (aangepaste) inhoud van het besluit bekend worden. Uit de antwoorden van de staatsecretaris op de Kamervragen blijkt dit besluit inmiddels op enkele punten is aangepast. Het is onduidelijk wanneer het definitieve besluit in het Staatsblad zal verschijnen en in werking treden.
Op 23 december 2024 is de internetconsultatie gepubliceerd van een andere ontwerp-AMvB, het Implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering. Hierop kon tot 4 februari 2025 worden gereageerd. Accountantsorganisaties pleiten voor een later inwerkingtreding van de CSRD-wetgeving.
Op 13 januari 2025 is het wetsvoorstel implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel betreft aanpassingen in: Wet op het financieel toezicht (Wft), Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), Wet op het accountantsberoep (Wab) en Burgerlijk Wetboek (BW). Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer de behandeling van dit wetsvoorstel zal agenderen.
Vrijwillige naleving CSRD-bepalingen
De CSRD had medio juli 2024 in Nederlandse wet moeten zijn geïmplementeerd. Daarmee zou deze wetgeving voor desbetreffende ondernemingen (organisaties van openbaar belang met meer dan 500 werknemers) voor verslagjaar 2024 van kracht zijn geweest. Doordat implementatie in Nederland op dit moment nog niet is gerealiseerd, zijn er diverse praktijkvragen ontstaan. Bijvoorbeeld omtrent de mogelijkheid dat de CSRD-implementatie in de Nederlandse wetgeving in de loop van 2025, met terugwerkende kracht, zal plaatsvinden.
Eind december 2024 werd door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een zogeheten ‘NBA Alert’ gepubliceerd. De NBA adviseert ondernemingen en accountants om zoveel mogelijk te handelen in overeenstemming met de voorgestelde wetgeving, mede gezien de onzekerheden over het tijdstip van inwerkingtreding daarvan. Volgens de NBA zal onverkorte invoering van deze voorstellen in de loop van 2025 de facto leiden tot invoering daarvan met terugwerkende kracht en kunnen leiden tot problemen voor ondernemingen en accountants.
Bron: Raad voor de Jaarverslaggeving, 6 februari 2025
𝗚𝗿𝗮𝘁𝗶𝘀 𝗗𝗼𝘄𝗻𝗹𝗼𝗮𝗱: 𝗢𝗻𝘁𝗱𝗲𝗸 𝗱𝗲 𝗚𝗥𝗜 𝗖𝗦𝗥𝗗 𝗘𝘀𝘀𝗲𝗻𝘁𝗶𝗮𝗹𝘀 𝗴𝗶𝗱𝘀!
Download nu jouw gratis exemplaar van de GRI CSRD Essentials gids. Ontvang waardevolle inzichten en infographics om de CSRD te begrijpen en soepel te implementeren. Deze gids, met bijdragen van Gilbert-d’Halluin (EU & Engagement Director bij Global Reporting Initiative) en Pascal Durand (CSRD Rapporteur en lid van het Europees Parlement), in samenwerking met Sdu (dochteronderneming van Lefebvre Sarrut), is uitgebracht om bedrijven en adviseurs te ondersteunen bij het navigeren door de CSRD-richtlijn.
De GRI CSRD Essentials gids biedt;
⚙️ Vereenvoudiging van complexe CSRD-aspecten
🌟 Praktische bron voor verplichte duurzaamheidsrapportage
🔍 11 essentiële overzichten van CSRD in begrijpelijke taal
Download deze waardevolle gids vandaag nog en leid jouw organisatie naar een duurzamere toekomst!
Geef een reactie