Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over de Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst in aanloop naar een debat op 25 mei.
Naar aanleiding van het gebruik van FSV zijn verschillende onderzoeken gedaan om duidelijkheid te krijgen over het gebruik en de gevolgen ervan. Er zijn ook andere lijsten en applicaties met persoonsgegevens ontdekt die niet voldeden aan de eisen van wet- en regelgeving. De Belastingdienst heeft een actieplan ter verbetering van de informatiehuishouding opgesteld. Er wordt gewerkt aan een afwegingskader om te bepalen wanneer verder onderzoek naar lijsten en applicaties nodig is. Hierbij zullen criteria, zoals bijvoorbeeld de omvang van de gevolgen voor burgers en bedrijven, de mate van verspreiding van lijsten binnen de Belastingdienst, en of er gegevensuitwisseling heeft plaatsgevonden een plek krijgen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de toezichttaak van de Belastingdienst met betrekking tot fiscale wetgeving in de actualiteit. Er is een programma opgestart om de stilgelegde informatiestromen weer op gang te brengen met de nodige waarborgen voor gegevensbescherming. Er is een nulmeting gedaan om inzicht te krijgen in de informatiestromen binnen de Belastingdienst en er is een steekproefsgewijs onderzoek uitgevoerd naar meldingen vanuit de FSV. Het onderzoek naar andere lijsten met nationaliteit en/of risico- of fraudesignalen is recent gestart. In een volgende stand-van-zakenbrief zal hier meer informatie over worden gegeven. Op 25 mei debatteert de staatssecretaris met de Tweede Kamer over de FSV.
Tegemoetkomingsbeleid FSV
In een brief van 16 mei informeerde de staatssecretaris de Tweede Kamer over de uitvoering van het schade-, herstel- en tegemoetkomingsbeleid FSV. In april 2023 zijn alle onderzoeken door de Belastingdienst afgerond. Bij circa 80% van deze personen is uit het onderzoek gebleken dat zij geen effect, of een te verklaren effect hebben ondervonden van hun registratie in FSV. Zij worden daarover geïnformeerd. Voor de resterende groep die zich hebben gemeld is nader onderzoek nodig naar het effect dat zich heeft voorgedaan danwel is er sprake van een onterecht verzoek. De Belastingdienst heeft circa 450 schadeverzoeken ontvangen van personen met betrekking tot de registratie in FSV. Die verzoeken dateren van voor het moment dat het herstel- en tegemoetkomingsbeleid in uitvoering werd gebracht, maar ook van daarna. Recent is bij de Belastingdienst een werkgroep gestart om een werkinstructie te ontwikkelen voor de afhandeling van deze schadeverzoeken, waarna afhandeling van de verzoeken volgt. De Belastingdienst stelt dit kader voor het zomerreces vast. Voor personen waar herstel geboden wordt, stelt de staatssecretaris de compensatie vast op 100% van het gecorrigeerde bedrag in de belastingaangifte. Het streven is om de wettelijke grondslag die nodig is voor het uitbetalen van de tegemoetkoming mee te laten lopen met het pakket Belastingplan 2024. Op deze manier kan worden bewerkstelligd dat dit wetsvoorstel per 1 januari 2024 in werking zou kunnen treden.
Bron: Kamerbrief FSV-gerelateerde onderwerpen, nr. 2023-0000119121, Ministerie van Financien, 17 mei 2023 en Uitvoering schade-, herstel- en tegemoetkomingbeleid FSV, nr. 2023-0000119449, Ministerie van Financien, 16 mei 2023
Geef een reactie