Staatssecretaris De Vries biedt de Tweede Kamer de Stand van de Uitvoering 2022 en het Jaarplan 2023 van de Dienst Toeslagen aan. Ook informeert zij de Tweede Kamer over enkele uitvoerings- en beleidsontwikkelingen rond toeslagen.
Dit kabinet gaat het financieringsstelsel van de kinderopvang fundamenteel herzien. Er komt een rechtstreekse financiering aan kinderopvangorganisaties waarbij ouders alleen nog een kleine eigen bijdrage betalen. Werkende ouders komen in aanmerking voor een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding van 96%. In de komende periode werkt SZW samen met vier uitvoeringsorganisaties (DUO, Toeslagen, UWV en SVB) en de sectorpartijen, projectmatig in een greenfield aan het ontwerpen en bouwen van het nieuwe stelsel. Fase één van het greenfieldtraject (de ontwerpfase) loopt tot 1 juli 2023. Uiterlijk aan het einde van deze fase wordt besloten welke uitvoeringsorganisatie(s) het nieuwe stelsel gaat (of gaan) bouwen.
Vereenvoudiging kinderopvangtoeslag
Per 1 januari 2023 wordt een stap gezet met een vereenvoudiging binnen de kinderopvangtoeslag. De koppeling gewerkte uren (KGU) wordt losgelaten. Het loslaten van de KGU is afgesproken in het coalitieakkoord en beoogt een vereenvoudiging van het stelsel en een vermindering van de onzekerheid over recht op- en hoogte van de kinderopvangtoeslag.
In het Belastingplan 2023 is een voorstel opgenomen waarmee gasthuishoudens geen effect op hun toeslagen ondervinden van het opvangen van ontheemde Oekraïners.
Toezeggingen
Er is gevraagd om verduidelijking over het knelpunt waarbij mensen met een WIA- of WWuitkering een aanvulling uit de Participatiewet krijgen, waardoor zij niet meer het maximale bedrag aan toeslagen krijgen. Het besteedbaar inkomen van deze mensen komt hierdoor onder bijstandsniveau terecht. Minister Schouten heeft aangegeven dat hernieuwd gekeken wordt naar een oplossing voor deze problematiek en zij zal de Kamer hierover voor het zomerreces van 2023 informeren.
In de bijlage ‘overzicht toeslagpartnerschap’ is een overzicht opgenomen met daarin alle voorschriften ten aanzien van partnerbegrip in de toeslagen. Het kabinet heeft eerder aangegeven knelpunten te willen aanpakken, waarvan er twee knelpunten liggen op het gebied van partnerschappen. Het eerste knelpunt houdt in dat bij samengestelde gezinnen eerstegraads bloed- of aanverwanten boven 27 jaar aangemerkt worden als partner, terwijl zij het niet logisch vinden om verantwoordelijk te zijn voor elkaars kosten zoals in het geval van mantelzorg. Het tweede knelpunt houdt in dat gehuwde partners die vanwege huiselijk geweld in een noodopvang verblijven als partner aangemerkt blijven. Het laatste knelpunt is inmiddels aangepakt door een maatregel in het Belastingplan 2023.
Herziening toeslagenstelsel
De Kamer ontvangt in het tweede kwartaal in 2023 een tussenrapportage. Het streven is de Kamer in het eerste kwartaal van 2024 een eindrapport te sturen dat op basis van een actuele probleemanalyse verschillende alternatieven voor het huidige toeslagenstelsel uiteenzet. Dit rapport bevat geen keuze voor een of meer alternatieven. Deze keuze is aan een nieuw kabinet.
Geef een reactie