Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van de Belastingdienst voorafgaand aan het Commissiedebat Belastingdienst van 15 februari 2024.
Volgens Van Rij zijn er deze kabinetsperiode belangrijke stappen gezet in de modernisering van de Belastingdienst. Daarnaast heeft de Belastingdienst werk gemaakt van het herstellen van fouten waardoor burgers en bedrijven benadeeld zijn. Zoals bij de Fraude Signalering Voorziening (FSV) en de zogenaamde ‘selectie op de belastingaangifte’. Het onderzoek naar deze ‘selectie op de aangifte’ is nu voltooid. Bij circa 2.500 aangiften konden geen voor fiscaal toezicht relevante en objectieve criteria worden teruggevonden. De hierdoor getroffen burgers komen in aanmerking voor een compensatie en worden hierover persoonlijk geïnformeerd in februari en maart 2024.
Focus op kerntaken
De Belastingdienst heeft de keuze gemaakt zich meer op zijn kerntaken te concentreren. Niet-fiscale taken vallen buiten de kerntaken en doen een beroep op de bestaande ICT- en personele capaciteit. Bij verzoeken voor nieuwe niet-fiscale taken geldt daarom het uitgangspunt ‘nee, tenzij’. In dit licht is ook besloten een aantal niet-fiscale taken buiten de Belastingdienst te organiseren. De uitgeplaatste taken hebben betrekking op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, op de economische handhaving van een aantal andere wetten en voor een nieuwe (niet-fiscale) toezichtstaak in het kader van de modernisering sanctiewetgeving. Deze komt tijdelijk bij de Belastingdienst te liggen, maar zal ook onderdeel zijn van de uitplaatsing.
Actuele ontwikkelingen, moties en toezeggingen
In een bijlage, ‘Actuele ontwikkelingen, moties en toezeggingen’, informeert Van Rij de Kamer verder over een groot aantal onderwerpen. Hij licht de stand van zaken toe over het aangenomen amendement over de relatieve positie in de inkomensverdeling. Uit een analyse van de Belastingdienst blijkt dat uitvoering van deze motie complex is en niet op korte termijn gerealiseerd kan worden. In overleg zal Van Rij nader bezien hoe deze motie invulling te geven. In de vorige stand-van-zakenbrief is de Kamer geïnformeerd over het voornemen om de tijdelijke vernietigingsstop van het fysiek archief op te heffen. Deze vernietigingsstop is in 2020 ingesteld naar aanleiding van de foutieve vernietiging van een aantal documenten, maar staat op gespannen voet met de Archiefwet. In deze bijlage gaat Van Rij in op het vervolg.
Ook geeft Van Rij een update over de hersteloperaties waar de Belastingdienst aan werkt. Het herstel van te veel geïnde vervolgingskosten is nagenoeg voltooid en het herstel van de te veel geinde invorderingsrente gaat in het eerste kwartaal van 2024 van start. Bijlage 1 bevat ook een korte toelichting bij de OESO-studie Tax Administration Series 2023 (bijgevoegd als bijlage 8). Op basis van informatie uit de kalenderjaren 2019 t/m 2021 zijn belastingdiensten van 58 landen met elkaar vergeleken. Opvallend voor Nederland is de hoge mate van compliantie.
Verder is het advies van de landsadvocaat over de verhouding tussen de strikte fiscale geheimhoudingsplicht van artikel 67 AWR en artikel 5.5 Woo naar de Tweede Kamer gestuurd.
Op korte termijn ontvangt de Kamer een brief over de voortgang bij de uitwerking van de invorderingsstrategieën van de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Daarnaast zal de Kamer binnenkort een brief ontvangen over de voortgang van het traject Wet waarborgen gegevensverwerking Belastingdienst, Toeslagen en Douane. In maart stuurt Van Rij de Kamer een brief over de tegemoetkoming voor burgers die onterecht zijn afgewezen voor de Minnelijke Schuldregeling Natuurlijke Personen (MSNP).
Bron: Stand-van-zakenbrief Belastingdienst, nr. 2024-0000158704, Ministerie van Financien, 7 februari 2024
Geef een reactie