Binnenkort start de Belastingdienst met de steekproef schenk- en erfbelasting. Wie recentelijk een aangifte erfbelasting over 2018, 2019 of 2020 heeft ingediend kan over deze aangifte een brief ontvangen van het ‘Expertisecentrum Schenk- en Erfbelasting’.
Vanaf dit jaar selecteert de Belastingdienst uit alle ingediende aangiften erfbelasting een aantal aangiften. Dat gebeurt volledig willekeurig en zonder specifiek voorafgaande aanleiding. Door deze aangiften te beoordelen, ontstaat meer inzicht in onderdelen die mis kunnen gaan in het aangifteproces. De opzet is om de systemen beter en eenvoudiger in te richten voor gebruikers. Ook wil de Belastingdienst weten voor welke zaken een duidelijkere uitleg noodzakelijk is. Na de zomer staat de steekproef voor 2021 in de agenda.
Extra informatie
In de brief vraagt de Belastingdienst om extra informatie op te sturen. Dit kan zijn in de vorm van een toelichting en/of aanvullende documenten. Als uit de opgestuurde informatie blijkt dat de aangifte klopt, dan stuurt de Belastingdienst de definitieve aanslag(en) erfbelasting. Als van de aangifte wordt afgeweken, stuurt de Belastingdienst een brief met een correctie. De Belastingdienst stuurt deze brieven ook rechtstreeks aan belastingplichtigen die zelf een aangifte erfbelasting hebben ingediend.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 1 april 2021
Online cursus (contractueel) erfrecht met bindende elementen
Een uiterste wilsbeschikking is een eenzijdig rechtshandeling en altijd te herroepen. Die herroepelijkheid zit cliënten in de praktijk soms in de weg en de vraag komt op of er methoden zijn om aan de herroepelijkheid te ontkomen. In deze cursus bekijkt prof. mr. Freek Schols wat mogelijk is met het contract ter zake des doods en in hoeverre men in testamenten anderen kan sturen om erfrechtelijke beloftes na te komen.
Geef een reactie