Als de huurder en verhuurder van een onroerende zaken opteren voor btw-belaste verhuur, moeten zij aan een aantal materiële en formele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn streng, maar sommige gebreken zijn op een later moment te herstellen. Mr. drs. John Gruson legt dit uit in de Tax Talks e-learning ‘Oppassen geblazen met optie btw-belaste verhuur’.
Opteren voor belaste verhuur van onroerend goed is alleen mogelijk als:
- de huurder de onroerende zaak niet gebruikt als woning;
- de huurder voldoet aan het zogeheten 90%-criterium. Dit houdt in dat hij de onroerende zaak in elk boekjaar gebruikt voor doeleinden waarvoor hij voor minstens 90% een recht op aftrek van voorbelasting heeft. Voor bepaalde ondernemers geldt een 70%-criterium; en
- de verhuurder en de huurder hebben via de schriftelijke huurovereenkomst of een gezamenlijk optieverzoek aan de inspecteur gekozen voor btw-belaste verhuur.
Gruson wijst erop dat in de praktijk de verhuurder en de huurder soms vergeten in de huurovereenkomst op te nemen dat ze opteren voor belaste verhuur, hoewel de verhuurder 21% btw in rekening brengt aan de huurder. Om deze fout te herstellen, kunnen de partijen eenvoudigweg een addendum of allonge opstellen. Hierin kunnen de verhuurder en de huurder deze voorwaarde alsnog opnemen. De belaste verhuur vangt in dat geval met maximaal drie maanden terugwerkende kracht aan. Zo kunnen kopers van onroerende zaken in voortdurende huurovereenkomsten waarin onjuist is geopteerd de optie alsnog op correcte wijze toepassen. Gruson gaat veel dieper in op de voorwaarden en goedkeuringen rond de optie btw-belaste verhuur in zijn Tax Talks e-learning ‘Oppassen geblazen met optie btw-belaste verhuur’.
Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!
Wet: art. 11, eerste lid, onderdeel b sub 5 Wet OB 1968
Beschikking: art. 6a Uitv.besch. OB 1968
Meer informatie: Tax Talks 25 oktober 2018
Geef een reactie