Staatssecretaris Van Oostenbruggen informeert de Eerste en Tweede Kamer over de strategie en prioriteiten van de Belastingdienst aan de hand van de Meerjarenstrategie Belastingdienst 2025-2030, het Jaarplan Belastingdienst 2025, de Stand van de uitvoering 2024, de Fiscale monitor 2024 en de Compliance Map 2023 en 2024.
De Belastingdienst bedient meer dan tien miljoen burgers en bedrijven. Dagelijks wordt ruim één miljard euro verwerkt aan belasting- en premie-inkomsten.
Het werven en behouden van voldoende gekwalificeerd personeel én de modernisering van de ICT-systemen zijn de twee vlakken waar de komende jaren voor de Belastingdienst de belangrijkste doelstellingen liggen om dit werk te continueren en nog te verbeteren. Het lukt de Belastingdienst goed om de verwachte uitstroom van (o.a. pensioengerechtigde) medewerkers op te vangen. Het wervingsdoel voor 2024 van 3.250 fte wordt ruim gehaald en ook voor komende jaren is er een goed perspectief om de verwachte uitstroom van 11.500 fte tot 2028 op te vangen schrijft Van Oostenbruggen. Naast de ruim gehaalde wervingsdoelstellingen is dit jaar de beroepsopleiding voor startende fiscalisten bij de Belastingdienst gestart. Dit is een tweejarig postacademisch traject waarbij starters opgeleid worden voor specialistisch fiscaal werk. Op het gebied van ICT is de modernisering in volle gang via de langetermijnplanning van het Meerjarenportfolio (MJP). Zo is het nieuwe systeem voor de motorrijtuigenbelasting dit jaar opgeleverd en wordt het oude systeem voor de inkomensheffing (Cool:Gen) verder uitgefaseerd.
Om de meer dan tien miljoen belastingplichtige burgers en bedrijven goed van dienst te zijn, zoekt de Belastingdienst naar een zo optimaal mogelijk samenspel van massale geautomatiseerde processen en op de persoon toegesneden ondersteuning met persoonlijke aandacht. Met verschillende innovatieprogramma’s wil de Belastingdienst ervoor zorgen dat burgers en bedrijven makkelijker hun belastingzaken online kunnen regelen en dat zaken gelijk goed gaan.
In 2025 gaat de Belastingdienst voor het eenvoudiger aan verplichtingen voldoen en rechten verkrijgen onder andere de volgende activiteiten uitvoeren:
- Formulieren die met de hand moeten worden ingevuld worden waar mogelijk verder gedigitaliseerd. Op papier aangifte doen blijft overigens.
- Informatie over het bezwaarproces wordt op de website verduidelijkt.
- Voor bedrijven geldt dat zij via boekhoudsoftware digitaal bezwaar kunnen indienen via een system-to-system-koppeling (S2S).
- Vanaf 1 januari 2025 kunnen ondernemers met een gemaximaliseerde Europese omzet kiezen voor een btw-vrijstelling in de lidstaten van de Europese Unie. De Nederlandse ondernemers kunnen zich vanaf die datum hiervoor digitaal aan- en afmelden.
- De kleine-ondernemersregeling (KOR) van Nederland is aangepast op 1 oktober 2024, waardoor ondernemers zich digitaal kunnen aanen afmelden.
- Een actualisatie van de leidraad Toezicht Grote Ondernemingen.
Box 3
De ontwikkeling rondom box 3 in 2025 heeft grote impact op de Belastingdienst. Niet alleen moeten omvangrijke herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd, maar ook wordt gewerkt aan een nieuw stelsel. De hersteloperatie vraagt veel capaciteit van de Belastingdienst, zowel qua personeel als ICT, en heeft grote budgettaire gevolgen. Het kabinet heeft als doel om op een geordende wijze belastingplichtigen die daarvoor in aanmerking komen de te veel betaalde belasting terug te geven. Om dit doel te bereiken, ontwikkelt de Belastingdienst het zogenaamde formulier ‘Opgaaf werkelijk rendement’.
Handhaving arbeidsrelaties
Per januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium voor de handhaving van arbeidsrelaties opgeheven. De wijze waarop de Belastingdienst in 2025 de handhaving op arbeidsrelaties gaat vormgeven wordt opgenomen in het Handhavingsplan arbeidsrelaties 2025 dat op de website wordt gepubliceerd.
Meerjarenstrategie 2025-2030 Belastingdienst
Stand van de uitvoering Belastingdienst 2024
Bron: Kamerbrief strategie en prioriteiten Belastingdienst, nr. 2024-0000564590, Ministerie van Financiën, 11 december 2024
Geef een reactie