Als de administratie van een bedrijf zo gebrekkig is dat niet te allen tijde inzicht is te krijgen in de (fiscale) rechten en verplichtingen, kan de fiscus informatiebeschikkingen zijn afgeven.
Een bv drijft een eetcafé en moet dus de (dag)omzet heel precies bijhouden en bewaren. Uit boekenonderzoeken blijkt dat de administratie niet voldoet aan de wettelijke eisen. Belangrijke informatie is onvoldoende bewaard. Zo heeft de bv de verkopen en omzet niet per dag geadministreerd en bewaard. Gezien de branche heeft de inspecteur dit wel verwacht. Ook is in de afnamestatistieken wel het grandtotal vermeld, maar ontbreekt een splitsing per periode. Uit de aanwezige boeken, bescheiden en andere gegevensdragers blijken niet te allen tijde de rechten en verplichtingen van de bv. Het is evenmin mogelijk om overige gegevens die van belang zijn voor de heffing van belasting te allen tijde in te zien. In boekhoudkundige termen: de bv doet niet aan permanentie boekhouden.
Goede controle niet mogelijk
De inspecteur geeft daarom voor meerdere jaren informatiebeschikkingen af. Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft geoordeeld dat de informatiebeschikkingen terecht zijn afgegeven (NTFR 2022/517). Door de gebreken in de administratie was een goede controle van de Vpb- en btw-aangiften niet mogelijk. Een beroep op de interne handreiking van de Belastingdienst voor het afgeven van een informatiebeschikking, faalde. Voor het vervallen van een informatiebeschikking is meer nodig dan het niet volgen van interne regels. Ook hebben bepaalde regels betrekking op een andere situatie. De bv kon ook geen vertrouwen ontlenen aan (algemene) brieven over een boekenonderzoek van jaren geleden.
Informatiebeschikkingen zijn terecht afgegeven
Hof Den Bosch gaat eerst kort in op de vraag of de inspecteur alle relevante stukken heeft ingebracht. De bv onderbouwt niet dat er stukken ontbreken, en het dossier is zo te zien volledig.
Ook het hof concludeert dat de administratie niet voldoet en ook geen andere informatie bevat waarmee een goede controle alsnog mogelijk is. De informatiebeschikkingen zijn terecht afgegeven. Er is geen sprake van gewekt vertrouwen. Het boekenonderzoek vond plaats bij de bv die op dat moment het eetcafé dreef. Ook is niet gebleken dat de administratie net zo gebrekkig was en bewust door de inspecteur is geaccepteerd. Het hof is van mening dat de inspecteur voldoende zorgvuldig was bij het afgeven van de informatiebeschikkingen. Kleine fouten leiden niet tot vernietiging van de beschikkingen.
Wet: art. 52 AWR, art. 52a AWR en en art. 8:42 Awb
Geef een reactie