Ondernemers die schade hebben geleden door de avondklokrellen kunnen van 31 maart tot 14 juni 2021 een claim indienen bij RVO.nl. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dit in de Tijdelijke beleidsregel bedrijvenschade coronarellen bekendgemaakt.
De tegemoetkoming is alleen bedoeld voor de fysieke schade aan bedrijfspand, bedrijfsinventaris of de voorraad die ondernemers als direct gevolg van de rellen na de instelling van de avondklok hebben geleden. Ondernemers moeten zich met hun schade in de eerste plaats melden bij hun verzekeraar. De tegemoetkoming ziet alleen op schade waarin niet door een verzekering of op andere wijze, zoals een vergoeding van de schade door de dader(s), crowdfunding, giften of andere bijdragen van derden, is voorzien. Als er vervolgens nog schade resteert die niet op andere wijze wordt vergoed, kan een beroep worden gedaan op een tegemoetkoming. Deze beleidsregel voorziet in een tegemoetkoming in de volgende situaties:
- De ondernemer is verzekerd, maar heeft onvoldoende dekking en krijgt daardoor niet het hele bedrag aan schade vergoed.
- De ondernemer is verzekerd, maar heeft een eigen risico op grond van de polisvoorwaarden.
- De ondernemer is niet verzekerd voor de toegebrachte schade.
Uitsluitend fysieke schade aan bedrijfspand en -inventaris en de voorraad die het directe gevolg is van de rellen komt in aanmerking voor een tegemoetkoming. Hierbij kan gedacht worden aan schade aan:
- het pand (herstelkosten om het pand terug te brengen in de staat onmiddellijk voorafgaand aan de rellen, bereddingskosten, schoonmaakkosten en opruimingskosten);
- ruiten (herstel/vervangingskosten);
- inventaris (dagwaarde, bereddingskosten, schoonmaakkosten en opruimingskosten); en
- voorraad (vervangingswaarde).
Door aan te sluiten bij de binnen de verzekeringsmarkt gangbare berekeningswijze van de basisuitkeringen wordt geborgd dat een ondernemer niet in een betere positie komt te verkeren dan de ondernemer die de volledige schade van de verzekering vergoed heeft gekregen. Deze regeling voorziet dus alleen in gevallen van niet- of onderverzekering of een door de verzekeraar gehanteerd eigen risico.
Bron: Besluit minister Justitie en Veiligheid van 31 maart 2021, nr. 3268751, Stcrt. 2021, nr. 16738
Geef een reactie