De Tijdelijke regeling subsidie evenementen COVID-19 is gewijzigd om extra steun mogelijk te maken voor organisatoren van evenementen en gepubliceerd in de Staatscourant.
Alleen evenementen die moeten worden geannuleerd vanwege een evenementenverbod komen voor subsidie in aanmerking op grond van deze regeling. Dit betekent bijvoorbeeld dat na de verlenging van het evenementenverbod op 13 augustus 2021 tot en met 19 september 2021 en na verlenging van het verbod op 14 september tot 25 september 2021 subsidie kan worden verkregen voor (onder andere) ongeplaceerde evenementen met een bezoekersaantal dat boven de 750 personen ligt (hiervoor geldt een verbod). Kiest de organisator er echter voor om zijn evenement door te laten gaan met minder dan 750 bezoekers dan komt deze organisator niet meer in aanmerking voor compensatie. De eventuele (financiële) nadelen van deze keuze vallen dan onder het eigen ondernemersrisico. Voor geplaceerde evenementen geldt geen verbod; deze zijn onder andere toegestaan met de verplichte 1,5 meter afstand of op 2/3 van de reguliere capaciteit. Deze evenementen vallen niet onder de (compensatiemogelijkheid van de) onderhavige garantieregeling. Vanaf 25 september 2021 geldt alleen nog een verbod voor een geheel of gedeeltelijk ongeplaceerd evenement dat binnen en tussen 0.00 en 06.00 wordt gehouden, en waarbij geen sprake is van doorstroom van de deelnemers. Tegen deze achtergrond wordt de garantieregeling gewijzigd.
Vergoedingspercentage
Allereerst wordt het vergoedingspercentage verhoogd naar 100% van de subsidiabele kosten waar eerst 80% werd vergoed en voor de overige 20% een terugbetalingsplicht gold. Deze aanpassing geldt na het kabinetsbesluit van 14 september 2021 tot 25 september 2021.
Aanvraagtermijn
De aanvraagtermijn voor de subsidie wordt versoepeld. Tot nog toe gold 30 juni 2021 als uiterste indiendatum voor evenementen die voor 1 oktober 2021 zouden plaatsvinden. Daarmee kunnen te laat ingediende aanvragen voor evenementen alsnog worden meegenomen en kunnen organisatoren die tot de doelgroep behoren, maar tot dusverre geen aanvraag ingediend hadden, dit alsnog doen. Ook de termijn voor het indienen van de subsidievaststelling wordt aangepast. Aanvragen tot subsidievaststelling kunnen uiterlijk 13 weken na het evenementenverbod worden ingediend of 13 weken na inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling. De voorwaarde dat op het tijdstip van indienen van de aanvraag geen evenementenverbod is aangekondigd of vastgesteld wordt geschrapt om organisatoren te blijven stimuleren om evenementen te organiseren en om te voorkomen dat zij vervolgens geen aanspraak kunnen maken op subsidie wanneer er weer een plotseling evenementenverbod noodzakelijk is en wordt ingesteld.
Met ingang van deze regeling kunnen ook de kosten voor artiesten van buiten de EU bij een evenementenverbod gesubsidieerd worden. Met het oog op de genoemde verruimingen is het subsidieplafond verhoogd naar € 450 miljoen.
Deze regeling treedt in werking met ingang van 9 november 2021 en werkt ten aanzien van een aantal onderdelen terug tot en met 18 juni 2021 en 24 juli 2021.
Bron: Regeling van 3 november 2021, nr. WJZ/ 21188813, Ministerie EZK, Stcrt. 2021, 45860
Geef een reactie