De Tweede Kamer heeft de Wet toekomst pensioenen donderdag 22 december met een ruime meerderheid aangenomen. Eerder deze week waren al een groot aantal amendementen en moties aangenomen die voor enkele partijen van belang waren om hun steun te verlenen.
Jongere werknemers, ook die met flexibel werk, bouwen sneller en eerder een pensioenbedrag op, is de bedoeling. Zij betalen minder mee aan de oude vaste pensioenafspraken van eerdere generaties. Ook kunnen zij eerder meeprofiteren van gunstige beleggingsresultaten. Daardoor wordt hun pensioenpotje mogelijk groter. In de nieuwe wet zijn de regels soepeler en kunnen pensioenen eerder verhoogd worden als de beleggingsresultaten goed zijn.
Beleggingen
Wel lopen de pensioendeelnemers meer risico door beleggingen. De wet regelt dat pensioenfondsen moeten zorgen voor een voor alle deelnemers zo eerlijk mogelijke overgang. Dat geldt vooral voor mensen in de leeftijd van 40 tot 50. Het hangt van de individuele pensioenfondsen af hoe de bestaande pot geld wordt verdeeld en hoeveel beleggingsrisico er in de toekomst wordt genomen.
Eerste Kamer
De Eerste Kamer begint volgend jaar op 17 januari aan de behandeling van de wet. Omdat ook PvdA en GroenLinks voor hebben gestemd is er vrijwel zeker ook een meerderheid in de senaat. Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat kan de wet op 1 juli 2023 ingaan. Fondsen hebben tot 2027 de tijd om hun deelnemers over te zetten. In die vier jaar moet nog veel werk worden verzet.
Reacties
Vakbondsorganisaties reageren positief. “Voor de meeste deelnemers in pensioenfondsen wordt het verwachte pensioen hoger en kunnen de huidige pensioenen sneller worden verhoogd. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “De wet is het sluitstuk van een jarenlange discussie over de modernisering van het pensioenstelsel. Vanuit werkgevers hebben we steeds gepleit voor de overgang naar een persoonlijker pensioen met stabiele pensioenpremies. Dat bereiken we met deze nieuwe wet. Bovendien krijgen zelfstandigen net zoveel ruimte om fiscaal voordelig pensioen op te bouwen. Ook een belangrijke stap en wel zo eerlijk!”
Bron: Tweede Kamer, 22 december 2022 en NOS.
Geef een reactie