Minister Hoekstra kondigde dinsdagavond aan dat ondernemers uitstel van belastingen kunnen aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct.
Ondernemers kunnen uitstel van belastingen aanvragen voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. De Belastingdienst geeft meteen en zonder aanvullende voorwaarden drie maanden uitstel van betaling als een bedrijf daarom vraagt. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft dat donderdag 19 maart 2020 besloten.
De uitstelmogelijkheid bestond al sinds vorige week maar de Belastingdienst vroeg nog om een ‘aanvullende verklaring’ van een accountant, dat het uitstel te maken heeft met de coronacrisis. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor.
Ondernemers en bedrijven die langer uitstel willen dan drie maanden kunnen dat ook aanvragen. De Belastingdienst vraagt dan nog om aanvullende informatie. Eventueel een verklaring van een derde deskundige. Hoe dan ook wil het kabinet de administratieve lasten zo beperkt mogelijk houden, zegt Vijlbrief toe. Er worden ook geen boetes meer opgelegd voor te late betaling en over belastingschuld hoeft geen rente meer te worden betaald.
Tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente
Als de ondernemer een aanslag niet op tijd betaalt, moet hij normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 verlaagt de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.
De Belastingdienst rekent belastingrente als zij een aanslag pas te laat kunnen vaststellen, bijvoorbeeld omdat uw klant niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente verlaagt de Belastingdienst ook tijdelijk naar 0,01%. Dit zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.
Het verzoek om uitstel kunt u sturen naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
Verlaging voorlopige aanslag
Verwacht de ondernemer een lagere winst door de uitbraak van corona en betaalt hij nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kan hij zijn voorlopige aanslag wijzigen, zodat hij direct minder belasting betaalt. Hij moet daarvoor zijn inkomsten verlagen. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die hij in de eerste maanden van het jaar al heeft betaald, krijgt hij het verschil terugbetaald.
Voor de inkomstenbelasting wijzigt hij de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst.
Voor de vennootschapsbelasting kan men de voorlopige aanslag op 3 manieren wijzigen:
- Gebruik het formulier in het nieuwe ondernemersportaal: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ga naar Inloggen voor ondernemers, kies voor Mijn Belastingdienst Zakelijk en log in met eHerkenning.
- Kan hij geen gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk? Vul dan op deze website het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020’
- De ondernemer doet de aanvraag of wijziging met zijn commerciële softwarepakket of de adviseur doet dit voor hem.
Let op
Als de ondernemer nu zijn voorlopige aanslag aanpast en aangeeft dat hij de rest van het jaar geen winst meer verwacht, kan dit gevolgen hebben voor zijn definitieve aanslag. Hij betaalt op dit moment elke maand al een deel van de belasting die hij over dit jaar zou moeten betalen. De Belastingdienst verrekent dit achteraf bij de definitieve aanslag. Heeft de ondernemer teveel betaald? Dan krijgt hij het teveel betaalde bedrag terug. Maar heeft hij te weinig betaald, of teveel teruggekregen? Dan moet hij bijbetalen.
Wanneer de ondernemer in de rest van het jaar weer winst maakt, kan hij het beste zijn voorlopige aanslag opnieuw wijzigen. Zo voorkomt hij dat hij bij zijn definitieve aanslag moet bijbetalen.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 19 maart 2020
Geef een reactie