Financiën heeft, na het eerder gepubliceerde besluit, de wijzigingen in de Uitvoeringsregeling accijns (URA) gepubliceerd waarmee drie relevante richtlijnen voor de accijns die de Europese Raad in 2019 en 2020 heeft vastgesteld worden geïmplementeerd.
De regeling dient, tezamen met de Wet implementatie richtlijnen accijns 2022 (Implementatiewet) en het Implementatiebesluit richtlijnen accijns 2023 (Implementatiebesluit), ook ter implementatie van de volgende drie richtlijnen:
- Horizontale accijnsrichtlijn 2020 – Richtlijn (EU) 2020/262.
- Herziene alcoholaccijnsrichtlijn – Richtlijn (EU) 2020/1151.
- Richtlijn btw en accijns bij defensie-inspanningen – Richtlijn (EU) 2019/2235.
Deze regeling implementeert de elementen van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020 en de Herziene alcoholaccijnsrichtlijn in de Uitvoeringsregeling accijns (URA) waarvoor de Implementatiewet al dan niet via het Implementatiebesluit aanleiding geeft of de grondslag bevat. Daarbij gaat het om implementatie van bindende EU-rechtshandelingen waarbij weinig tot geen beleidsruimte is. De wijzigingen die voortvloeien uit de implementatie van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020 moeten op grond van de Horizontale accijnsrichtlijn 2020 vanaf 13 februari 2023 worden toegepast. Voor de wijzigingen die voortvloeien uit de wijziging van de maatstaf van heffing accijns op bier uit de Implementatiewet is 1 januari 2024 als ingangsdatum vastgesteld.
Belangrijkste wijzigingen
Overbrenging van veraccijnsde accijnsgoederen via het EMCS
De Horizontale accijnsrichtlijn 2020 zorgt voor automatisering van de procedure voor overbrenging van tot verbruik uitgeslagen accijnsgoederen binnen de EU die voor commerciële doeleinden worden geleverd. Dit gebeurt door uitbreiding van het bestaande geautomatiseerde systeem, het Excise Movement and Control System (EMCS). Hiervoor zijn in de Wet op de accijns (WA) twee nieuwe rollen geïntroduceerd voor de marktdeelnemers – de gecertificeerde afzender en de gecertificeerde geadresseerde – die een belangrijke rol spelen in het EMCS.
Bij deze regeling worden in de URA nadere regels gesteld waaraan de nieuwe marktdeelnemers moeten voldoen ten aanzien van zekerheid stellen voor mogelijk verschuldigde accijns en bij het verlies van veraccijnsde goederen tijdens de overbrenging.
Vervaardigen en opslag
De term ‘vervaardigen’ is vervangen door ‘produceren of verwerken’ van accijnsgoederen. Bij de Implementatiewet is de Wet op de accijns (WA) daarop aangepast. De Horizontale accijnsrichtlijn 2020 verduidelijkt dat ook opslag wordt gezien als een grondslag voor de accijns. Eerder werd alleen ‘voorhanden hebben’ van een accijnsgoed gebruikt. Bij het ‘voorhanden hebben’ van een accijnsgoed, kan dit evengoed ‘in opslag’ zijn, in die zin wordt geen materiële wijziging beoogd. Om die reden is ‘opslag’ separaat opgenomen in de WA en het UBA. Bij deze regeling wordt deze terminologie overgenomen in de URA.
Alcoholgehalte als maatstaf van heffing accijns op bier
De WA kent vier accijnstarieven voor bier, afhankelijk van het extractgehalte, uitgedrukt in graden Plato. Bij de Implementatiewet is bepaald dat de maatstaf van heffing van bieraccijns met ingang van 1 januari 2024 wijzigt naar alcoholgehalte. Deze keuze is toegelicht in het algemeen deel van de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel voor de Implementatiewet. De URA bevat nadere regels voor het bepalen van het alcoholgehalte van wijn, tussenproducten en overige alcoholhoudende producten. Die bepalingen worden bij deze regeling uitgebreid en aangepast zodat de voorgeschreven methode ook op bier kan worden toegepast.
Mocht deze regeling op een later moment worden bekendgemaakt in de Staatscourant dan wordt aan deze regeling terugwerkende kracht verleend tot en met de datum waarop de betreffende onderdelen van de Implementatiewet en het Implementatiebesluit in werking treden.
Bron: Regeling van 6 februari 2023, Ministerie van Financien, Stct. 2023, 4714
Geef een reactie