De leerstoel van bijzonder hoogleraar Rex Arendsen van de Universiteit Leiden wordt betaald door de Belastingdienst, terwijl hij als hoogleraar onderzoek doet naar belastingwetgeving en de uitvoerbaarheid ervan. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.
Hijzelf, de universiteit en de Belastingdienst hebben dit niet publiekelijk vermeld. Het is gebruikelijk dat bijzondere leerstoelen worden gesponsord door bedrijven en instellingen. Dat moet in publicaties en bijvoorbeeld op de website van de universiteit dan wel gemeld worden. Maar dat gebeurde niet.
Minister Dijkgraaf zegt ‘geschrokken’ te zijn. “Ik vind dat het absoluut 100 procent duidelijk moet zijn hoe hoogleraren ondersteund worden en dat we weten dat er geen belangenverstrengeling is en geen beïnvloeding van buitenaf”, vertelt hij in Nieuwsuur. “Het verzwijgen en verbergen van dit soort constructies vind ik onacceptabel.”
De financiering van de bijzondere leerstoel van Arendsen verloopt via de Douane, voorheen onderdeel van de Belastingdienst. Ook het ministerie van Financiën was betrokken bij het instellen van de leerstoel. Over een periode van tien jaar betaalt de Belastingdienst/Douane € 425.000 aan de universiteit. Van dat geld worden de hoogleraar en twee promovendi betaald. De financiering begon in 2015 en stopt in 2025.
Transparantie
Arendsen laat in een reactie aan Nieuwsuur weten dat hij met het vermelden van de stichting voldeed aan de wens tot transparantie over de financiering van zijn leerstoel. Hij geeft aan geen bezwaar te hebben de financiering voortaan duidelijker te melden. “Mijn eigen onderzoeksresultaten worden in publicaties gepresenteerd. Dat onderzoek wordt niet gedefinieerd door, niet uitgevoerd met en niet beïnvloed door financiers.” Ook de Universiteit Leiden laat weten dat ze dachten te hebben voldaan aan de transparantie-eisen. “Erop terugkijkend had de financiering vanuit de Belastingdienst beter wel kunnen worden vermeld”, zegt de universiteit.
Minister Dijkgraaf gaat dinsdag in gesprek met universiteiten om het thema over transparantie te bespreken. Hij heeft de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam aangesproken op het gebrek aan transparantie. Onlangs nam Hein Vermeulen ontslag als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam vanwege de berichtgeving van Nieuwsuur over heimelijke betalingen door vastgoedbeleggers voor zijn leerstoel bij de Universiteit van Amsterdam.
Bron: Nieuwsuur, 13 mei 2022
Geef een reactie