Rechtbank Gelderland besliste dat de berekening van een projectontwikkelaar op basis van overgelegde urenoverzichten van de directeuren niet nauwkeuriger was dan de berekening op basis van de pro-rata methode om te bepalen welk deel van de voorbelasting in aanmerking komt voor aftrek.
De betreffende projectontwikkelaar had met betrekking tot de goederen en diensten waarvoor sprake was van gemengd gebruik alle aan haar in rekening gebrachte omzetbelasting in vooraftrek genomen. Dit was niet juist, dus moest een correctie plaatsvinden. Belanghebbende erkende dat de in rekening gebrachte voorbelasting gesplitst had moeten worden. Ze stelde dat de splitsing niet hoefde plaats te vinden op basis van de hoofdregel van de pro-rata methode, maar op basis van het werkelijke gebruik, namelijk de tijdsbesteding van de directeuren. Belanghebbende had daartoe urenoverzichten, maar die waren niet overtuigend genoeg. Ook haar stelling dat altijd veel uren gemaakt werden voor projecten die niet doorgingen en dat daardoor de ene keer veel meer omzet werd gemaakt dan de andere keer, mocht niet baten. Hoewel op zichzelf wel aannemelijk was dat de omzetverhouding een vertekend beeld gaf, waren de urenstaten zoals deze achteraf waren gereconstrueerd via de agenda’s niet voldoende nauwkeurig om van de pro-rata methode af te wijken. Daarvoor waren te veel aannames gedaan die niet verifieerbaar waren, terwijl ook de wijze van verdeling van de uren over vrijgestelde en belaste prestaties niet juist was. De verhouding tussen belaste en vrijgestelde prestaties werd op deze manier slechts bij benadering bepaald, daardoor was de berekeningswijze van het voor aftrek in aanmerking komende bedrag niet nauwkeuriger dan de berekening op basis van de pro-rata methode.
Wet: artikel 15 lid 1 van de Wet op de Omzetbelasting en artikel 11 lid 1 onderdeel c van de Uitvoeringsbeschikking Omzetbelasting en artikel 17 , vijfde lid, eerste alinea van de Zesde Richtlijn
Meer informatie: Rechtbank Gelderland, 6 april 2017 (gepubliceerd op 12 april 2017), ECLI:NL:RBGEL:2017:1911
Geef een reactie