‘Het volledig afschaffen van de inkoopfaciliteit zou een belemmerende werking
hebben op het kapitaalallocatiebeleid van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven’.
Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in een Kamerbrief over de uitkomsten van een onderzoek naar de inkoopfaciliteit voor beursfondsen in artikel 4c van de Wet DB 1965.
Van Rij gaat eerst in op een recente ontwikkeling. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 21 september 2023 is een motie ingediend, die dezelfde dag is aangenomen. In de motie wordt opgemerkt dat de voorstellen uit de motie bij amendement gedekt zullen worden met het belasten van de inkoop van eigen aandelen. Uit de motie blijkt niet op welk type aandeleninkoop het amendement zal zien. Er zijn naast de inkoopfaciliteit andere vormen van aandeleninkoop die om specifieke redenen vrijgesteld zijn van dividendbelasting. Het onderzoek in deze brief is gelet op de motie van 6 oktober 2022, beperkt tot de inkoopfaciliteit voor beursfondsen.
Schadelijk voor Nederlandse concurrentiepositie
Van Rij schrijft dat de verwachting is dat bij het vervallen van de inkoopfaciliteit slechts een zeer klein deel van de inkoop van aandelen zal worden voortgezet als aandeleninkoop, door het fiscaal ongunstige effect van brutering zonder mogelijkheid van verrekening. Toepassing van de inkoopfaciliteit kan alleen onder strenge voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat het beursfonds, naast het inkopen van aandelen, ook contante dividenduitkeringen moet doen waarover dividendbelasting wordt ingehouden, zodat dit niet ten koste gaat van de reguliere opbrengst van dividendbelasting. Het volledig afschaffen van de inkoopfaciliteit zou een belemmerende werking hebben op het kapitaalallocatiebeleid van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven. Dit komt doordat het belasten van inkoopprogramma’s in de dividendbelasting een (te) dure aangelegenheid is doordat beursfondsen de heffing in de meeste gevallen gebruteerd voor eigen rekening moeten nemen. Een heffing van dividendbelasting over de inkoop van eigen aandelen, zonder faciliteit, heeft mogelijk gevolgen voor waardering van de Nederlandse beursfondsen in vergelijking met buitenlandse beursgenoteerde bedrijven. Dit schaadt de Nederlandse internationale concurrentiepositie.
Geef een reactie