Staatssecretaris Van Rij beantwoordt vragen van de vaste commissie voor Financiën over de Kamerbrief met de monitoring van de effecten van de aanpak van belastingontwijking.
Internationale belastingontwijking is het meest effectief aan te pakken met een gecoördineerde internationale aanpak. Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten om in internationale maatregelen tegen belastingontwijking te bewerkstelligen, bijvoorbeeld door in te zetten op de EU-richtlijn tegen misbruik van doorstroomvennootschappen (Unshell).
Ook nationaal blijft het kabinet stappen zetten om belastingontwijking aan te pakken. Zo wil het kabinet het opknippen van activiteiten over verschillende vennootschappen aanpakken door de drempel van de earningsstrippingmaatregel specifiek voor vastgoedlichamen met (aan derden) verhuurd vastgoed buiten toepassing te laten. Voor deze maatregel wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat met het Belastingplan 2025 aan de Kamer kan worden aangeboden. Bovendien onderzoekt het kabinet nog verschillende concrete maatregelen voor opmerkelijke belastingconstructies die geïnventariseerd zijn in de Kamerbrief van 19 september jl. Het is echter aan een volgend kabinet om de uitkomsten van het onderzoek naar structureel verlieslatende bedrijven te wegen en te beoordelen of en, zo ja, welke vervolgstappen geboden zijn naar aanleiding van dat rapport.
Bron: Antwoorden vragen over de monitoringsbrief belastingontwijking, nr. 2024-0000212508, Ministerie van Financien, 26 maart 2024
Online cursus Ontwikkelingen Internationaal Belastingrecht
Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Welke relevante nationale en Europese rechtspraak is recent gewezen? Dr. Arthur Hofman bespreekt de laatste ontwikkelingen.
Geef een reactie