Bij de verwijzing naar uiterlijke kenmerken van de Fraude Signaleringslijst van de Belastingdienst ging het om mannen in de leeftijd van 18-35 jaar met een ‘niet-westers voorkomen’ Ook werd gekeken naar materieel bezit zoals een dure auto. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in antwoord op Kamervragen om aanvullende informatie over twee rapporten over de FSV.
Aan Van Rij is door Kamerleden gevraagd in te gaan op de verwijzingen naar uiterlijke kenmerken die worden genoemd in het rapport over de effecten van FSV voor burgers die door de directie Particulieren geregistreerd zijn. PwC heeft dit nader toegelicht in een brief en schrijft dat het uiterlijk voorkomen waar door medewerkers naar gerefereerd wordt in de documentatie het volgende betreft:
- Leeftijd (18-35)
- Een niet-westers voorkomen
- Geslacht (man)
- Materieel bezit (dure auto’s)
Van Rij wil nog niet zeggen dat er sprake was van racisme maar de resultaten uit het onderzoek baren hem grote zorgen. Risico-inschattingen op basis van uiterlijk of andere volstrekt irrelevante kenmerken zijn volkomen ontoelaatbaar zo schrijft de bewindsman.
Privacybescherming
Bij de vragen over het waarborgen van de privacybescherming van burgers verwijst Van Rij naar de conclusies die de AP zelf al eerder heeft getrokken. De staatssecretaris onderschrijft deze conclusies. FSV had nooit zo moeten worden gebruikt. De AP heeft aangegeven voornemens te zijn om te handhaven. Hij wacht dit af.
Ook is gevraagd aan welke organisatieonderdelen binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid gegevens over burgers in FSV zijn verstrekt, en of dit ook de jeugdbescherming is. Van Rij kan deze vraag helaas nog niet beantwoorden. Hij komt daar later op terug.
Geef een reactie