Wie door de Belastingdienst ten onrechte als mogelijke fraudeur was bestempeld maar daar geen nadeel van ondervond, komt waarschijnlijk niet in aanmerking voor compensatie. Dat schrijft staatssecretaris Van Rij in een Kamerbrief over een compensatieregeling.
Voor een grote groep geregistreerden is vastgesteld dat registratie in de FSV geen materieel nadelig effect heeft gehad. De fiscale behandeling door de Belastingdienst is voor circa 220.000 van de 270.000 burgers en ondernemers regulier verlopen. Deze groep wordt geïnformeerd dat er bij hen geen sprake is van een materieel nadelig effect. Bij hen wil het kabinet nogmaals verontschuldigingen aanbieden maar stelt voor om niet tot tegemoetkoming over te gaan.
Minnelijke schuldsanering
De Belastingdienst heeft tussen 2012 en 2021 verzoeken voor deelname aan de minnelijke schuldsanering (MSNP) onterecht afgewezen. Uit de meest recente analyse lijkt het te gaan om verzoeken van tussen de 5.000 tot 14.000 burgers die mogelijk onterecht zijn afgewezen. Uiterlijk dit najaar wordt vastgesteld of hier inderdaad sprake van is geweest. Omdat er over de jaren 2012 en 2013 geen dossiers meer aanwezig zijn bij de Belastingdienst, kunnen personen uit deze periode helaas niet in aanmerking komen voor de tegemoetkomingsregeling.
40% tot 70% van de mensen die onterecht is afgewezen is binnen een half jaar alsnog toegelaten tot een vorm van schuldsanering. De staatssecretaris presenteert in de brief zijn denkrichting hoe hij deze groep tegemoet wil komen. Ook kunnen mensen die onterecht toegang tot de minnelijke schuldsanering is ontzegd, en die niet later alsnog zijn toegelaten, mogelijk terecht zijn gekomen in een dwanginvordering dan wel in een persoonlijk faillissement. Dit kan veel impact hebben gehad. Uiterlijk dit najaar komt het kabinet met een voorstel. Daarna zullen ook de uitvoeringsconsequenties en de juridische basis verder worden uitgewerkt.
Voorstel uitwerken
Van Rij kijkt nog naar een eventuele tegemoetkoming van mensen die immateriële schade hebben geleden, bijvoorbeeld doordat aftrekposten die zij in hun aangiftes opvoerden, op basis van persoonlijke kenmerken als afkomst of godsdienst extra streng werden gecontroleerd. Het voorstel van Van Rij is een denkrichting, zo schrijft de bewindsman. Er wordt nog gekeken naar de juridische basis, de uitvoerbaarheid en de financiële gevolgen. De staatssecretaris wil na de zomer in debat met de Tweede Kamer voordat hij een definitief besluit neemt.
Bron: Brief vormgeving tegemoetkoming FSV, nr. 2022-0000174954, Ministerie van Financien, 24 juni 2022
Geef een reactie