Staatssecretaris Van Rij acht een verruiming van de faciliteiten voor de aftrek van giften aan verenigingen onwenselijk.
Van Rij reageert op een motie die is aangenomen bij het Belastingplan 2023. Deze roept op om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn de fiscale faciliteiten die gelden voor anbi’s ook ruimer toe te passen voor verenigingen.
De giftenaftrek is bedoeld om giften aan instellingen die bijdragen aan het algemeen nut te stimuleren. Vanuit deze essentie is het niet logisch om voor giften aan verenigingen dezelfde faciliteiten te bieden als die gelden voor anbi’s. Een periodieke gift aan een vereniging is al mogelijk. Deze mogelijkheid is sterk vereenvoudigd sinds 2014, doordat sindsdien voor een periodieke gift geen notariële akte meer is vereist. Tegenwoordig kan worden volstaan met een onderhandse akte, die te downloaden is vanaf de website van de Belastingdienst.
Substitutie-effect
Het risico van het aftrekbaar maken van andere giften aan verenigingen is het substitutie-effect. Bij giften moet het gaan om bevoordelingen uit vrijgevigheid en verplichte bijdragen waar geen directe tegenprestatie tegenover staat. Een verplichte contributie aan de vereniging is geen gift. Als gewone giften (dus andere dan periodieke giften) aan verenigingen of sbbi’s aftrekbaar zouden worden, wordt het voor leden/donateurs fiscaal aantrekkelijk om een zo laag mogelijke contributie aan sbbi’s verschuldigd te zijn en een grotere bijdrage als gewone gift te doneren. Aannemelijk is dat verenigingen hiermee rekening zullen houden bij het vaststellen van de contributie. Dit substitutie-effect zou de ondoelmatigheid van de giftenaftrek voor verenigingen vergroten.
Forse toename uitvoeringslasten
Een uitbreiding van de giftenaftrek naar verenigingen zou daarnaast leiden tot een aanzienlijke budgettaire derving en een forse toename in uitvoeringslasten. Een uitbreiding van de giftenaftrek leidt naar verwachting tot een verslechtering van de handhaafbaarheid en de fraudebestendigheid. Daarnaast is de inschatting dat de kans op fouten bij het invullen van de aangifte zal toenemen. Verenigingen zijn namelijk vooralsnog niet onderworpen aan dezelfde transparantievereisten als anbi’s, en hebben een fundamenteel karakterverschil met anbi’s (particuliere belang leden versus algemeen nut) waardoor het moeilijk controleerbaar zal zijn of de gedane gift binnen het bereik van de aftrekfaciliteit komt en blijft.
Online cursus Schenken en lenen in familieverband
In welke gevallen is het verstandig die financiële steun te verlenen in de vorm van een schenking en wanneer in de vorm van een lening? Welke (civiele en fiscale) aandachtspunten zijn er bij schenken en lenen in familieverband? In deze cursus zullen onder andere deze vragen worden beantwoord.
Geef een reactie