De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders. Omdat het aantal flexwerkers en zelfstandigen groeit zijn ingrijpende maatregelen nodig. Dat concludeert de commissie-Borstlap die 23 januari haar advies presenteerde.
Alle werkenden, dus ook zelfstandigen, moeten worden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en er moet voor iedereen een individueel leer- en ontwikkelbudget komen.
Fundamentele aanpassingen zijn nodig om het tij te keren, vindt Borstlap. “Dat is geen klein bier.” Het is nodig op tijd klaar te zijn voor de toekomst om de Nederlandse economie draaiende te houden. De huidige regels zitten inmiddels meer in de weg dan dat ze helpen, stelt hij.
De commissie wijst onder meer op de scheefgroei tussen werknemers in vaste dienst en andere werkenden, zoals zelfstandigen (zzp’ers) en flexwerkers. Dat leidt tot enorme verschillen als je ziek wordt of arbeidsongeschikt. Ook zijn flexwerkers vaak lager geschoold en zijn werkgevers nauwelijks bereid daarin te investeren. Dat vergt ingrepen in de loonbelasting, in het arbeidsrecht en in de sociale zekerheid.
Maatregelen
Borstlap komt met een reeks voorstellen. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten moeten duurder worden voor de werkgever. En tijdelijk werk moet ook daadwerkelijk tijdelijk zijn, vindt de commissie. Maar aan de andere kant moeten de lasten voor bedrijven omlaag, bijvoorbeeld bij ziekte of ontslag van een werknemer.
Borstlap en zijn commissie willen ook een einde aan de ‘wildgroei’ van contracten. Het zorgt voor veel onduidelijkheid, waarvan juist vaak de meest kwetsbare werkenden de dupe kunnen worden. De commissie pleit voor drie vormen: overeenkomsten voor zelfstandigen die werken voor eigen rekening en risico, arbeidsovereenkomsten voor werknemers die voor (on)bepaalde tijd werken in dienst van een werkgever en overeenkomsten voor werknemers in dienst van een uitzendbureau met tijdelijk werk.
De commissie is tegen het voornemen van minister Koolmees van Sociale Zaken om schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de markt te bestrijden met een minimumtarief van €16 per uur. Dat vergt veel gedetailleerde informatie over de werkende en is daarom lastig te handhaven, vreest de commissie.
Bron: ANP, 23 januari 2020
Meer informatie: Rapport ‘In wat voor land willen wij werken?’
Geef een reactie