Alleen geautomatiseerde rittenregistratiesystemen die aan de normen voldoen mogen worden gebruikt voor de registratie van de ritten die met de bedrijfsauto worden gemaakt. Hiermee kan de bijtelling voor het privégebruik en binnenkort ook voor de gestaffelde bijtelling van de bestelauto van de zaak worden voorkomen. Update: Volgens De Vereniging Auto Van De Zaak voldoet geen enkele van de huidige systemen aan de normen die door de Belastingdienst worden gesteld.
De Belastingdienst heeft het normenkader voor geautomatiseerde rittenregistratiesystemen vastgesteld en dit is nu te raadplegen via http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/dl/nieuwsbrief/normenkader_rrs_2011_1_2_2.pdf. Hieruit blijkt onder meer dat een geautomatiseerd rittenregistratiesysteem ervoor moet zorgen dat alle ritten volledig, juist en tijdig worden geregistreerd. Er moet bovendien sprake zijn van een blijvende integriteit van de geregistreerde informatie. Ook geldt het vereiste dat de registratie gedurende de wettelijke bewaartermijn van zeven jaar moet worden bewaard. Verder moeten de rapportages betrouwbaar zijn en een duidelijk beeld geven van de geregistreerde gegevens.
Plannen voor 2013
Het kabinet wil het gebruik van het geautomatiseerd rittenregistratiesysteem graag uitbreiden. Nu wordt dit alleen nog gebruikt om aan te tonen dat met de auto van de zaak niet meer dan 500 privékilometers wordt gereden. Het kabinet wil dat ook bestelautorijders die niet regelmatig met hun auto privé rijden al in 2013 hiernaar overstappen. Hier wordt op dit moment nog onderzoek naar gedaan. Het is ook de bedoeling dat deze geautomatiseerde rittenregistratiesystemen een grote rol gaan spelen als straks een overgang wordt gemaakt naar de gestaffelde bijtelling. De bijtelling wordt dan afhankelijk gemaakt van het aantal gereden privékilometers. Ook deze regeling zit momenteel in de onderzoeksfase. Zie in dit kader ook het bericht 'Meetkastje in bestelauto wordt werkelijkheid'.
Wet: artikel 3.20 Wet IB 2001, artikel 13bis Wet LB 1964
UPDATE: Wie aangeeft de auto van de zaak niet voor privédoeleinden te gebruiken is verplicht een ritregistratie bij te houden. Deze kilometeradministratie wordt streng gecontroleerd. Het is in het belang van zowel de werknemer als de ondernemer om een rittenregistratiesysteem te gebruiken die aan de normen van de Belastingdienst voldoet. In dat geval voert de Belastingdienst een verlichte controle uit. Volgens de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) voldoet op dit moment echter geen enkele systeem nog aan deze normen. VAVDZ heeft aangekondigd de komende tijd bij te houden welke aanbieders van ritregistratiesystemen voldoen of gaan voldoen aan het normenkader. Momenteel vindt er overleg plaats met branchepartijen en de Belastingdienst over de toegankelijkheid en de manier van certificeren die de Belastingdienst gaat toepassen of accepteren.
Meer informatie: Belastingdienst, 2 maart 2012, persbericht
Geef een reactie