In ruim een kwart van de belastingaangiften waarin zorgkosten worden opgevoerd, zitten fouten. Het gaat daarbij om een bedrag van € 346 miljoen. Dit blijkt uit een rapport Evaluatie fiscale aftrek specifieke zorgkosten dat minister Helder aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
In het rapport spreken de onderzoekers hun zorgen uit rondom de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de specifieke zorgkosten-regeling. De regeling is complex vormgegeven en de Belastingdienst geeft aan dat er bij veel van de kostenposten onduidelijkheden (kunnen) zijn voor belastingplichtigen waardoor er fouten (kunnen) ontstaan. Bij 28% van de belastingaangiftes waarin zorgkosten worden opgevoerd is er sprake van een foutief ingevulde aangifte waar een correctie kan plaatsvinden. Het gaat daarbij om een corrigeerbaar bedrag van €346 miljoen (39% van het bedrag aan opgegeven zorgkosten).
Belastingdienst controleert slechts een fractie van de aangiften
De Belastingdienst controleert slechts een fractie van de aangiften. Nu geldt daarbij dat de Belastingdienst nooit alle aangiften wil en kan controleren. De te controleren aangiften worden door de Belastingdienst geselecteerd door middel van het toepassen van criteria op de door de belastingplichtige ingevulde velden in de aangifte. Deze criteria worden aangepast aan de beschikbare toezichtcapaciteit. Er is geen capaciteit om alle aangiften die mogelijk een fiscaal risico bevatten te behandelen.
Uitvoerbaarheid TSZ-regeling hapert
Ook bij de Tegemoetkoming specifieke zorgkostenregeling zijn er zorgen rondom de uitvoerbaarheid. Het systeem voldoet volgens de Belastingdienst zelf niet aan de bestaande kaders voor adres- en rekenbestanden en scoort volgens hen zowel qua bedrijfswaarde als technische waarde matig. Door onjuiste bouw of synchronisatie van rekenregels kunnen fouten ontstaan in de berekening van de tegemoetkoming.
De eerste aanbeveling is dan ook om het doel van de regeling scherper te formuleren en ook vast te stellen in hoeverre de overheid bereid is om de doelgroep te compenseren. Daarnaast adviseren de onderzoekers om de huidige specifieke zorgkosten-regeling gerichter in te zetten en daarnaast gemeentelijke regelingen te verbeteren. Tot slot is het voor alle bestaande regelingen, zowel de specifieke zorgkosten-regeling, de TSZ-regeling als de gemeentelijke regelingen, belangrijk om ervoor te zorgen dat de personen uit de doelgroep hiermee bekend zijn en ze ook begrijpen.
De ministers Helder en Kaag gaven aan later inhoudelijk te reageren op het rapport.
Geef een reactie