Slechts drie op de tien stellen maakt vooraf financiële afspraken voor een eventuele scheiding, blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst onder 530 mensen die in de afgelopen vijf jaar zijn gescheiden, meldt De Telegraaf.
De meeste fouten in aangiftes worden gemaakt over de gezamenlijke woning. Vier op de tien stellen maken geen afspraken over de verdeling van de hypotheekrenteaftrek van hun gezamenlijke koophuis. Een op de drie maakt ook geen afspraken over te betalen of terug te krijgen bedragen aan belastingen en toeslagen.
Het is niet verplicht om financiële afspraken te maken en vast te leggen tijdens de scheiding, maar Manuela van Blanken, scheiden-expert bij de Belastingdienst, raadt het wel aan. “Met het maken én vastleggen van financiële afspraken zorg je ervoor dat je geldzaken goed geregeld zijn. Ook is het fijn dat je op een later moment altijd op de afspraken kan terugvallen mocht er onduidelijkheid over zijn. Je kunt de afspraken bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Misschien niet zo romantisch, maar het liefst maak je die afspraken en leg je dit vast als je nog samen bent, en dus nog goed met elkaar in gesprek kunt over jullie financiën. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen of trouwen.”
Samen of apart aangifte?
Veel mensen die scheiden, vragen zich af of ze samen of apart aangifte moeten doen over het jaar van de scheiding. Van Blanken: “Beide mag. Wij raden aan om nog zoveel mogelijk in overleg aangifte inkomstenbelasting te doen. Al dan niet als fiscaal partner. Hiermee kunnen namelijk veel fouten voorkomen worden. Zo moet je bijvoorbeeld de inkomensgegevens van je ex-partner invullen in de aangifte. Dat wordt vaak vergeten.”
Ook kun je, als je ervoor kiest om het gehele jaar nog als fiscaal partners aangifte te doen, gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten nog een laatste keer gunstig verdelen. Iedere verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Van Blanken: “Houd bij de keuze wel rekening met de eventuele gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen zoals bij zorgkosten.”
Meer informatie staat op belastingdienst.nl/scheiden.
Geef een reactie