Per 1 april 2017 treedt de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen inwerking. Er is nog heel veel onduidelijk. Dat bleek wel uit de vele vragen die de heer mr. dr. G.M.C.M. Staats ontving en behandelde in Tax Talks Focus op 28 maart 2017.
Een vraag ging over de uitleg van het begrip partner op het informatieformulier van de Belastingdienst enerzijds en het partnerbegrip in de wet anderzijds . Het begrip partner legt de fiscus op het informatieformulier beperkter uit dan in de wet. De wet zegt dat de partner bij afkoop of omzetting van het pensioen in eigen beheer (peb) in de oudedagsverplichting (odv) moet tekenen. Voor het begrip partner wordt verwezen naar de Pensioenwet. Volgens de wet moet de partner ook tekenen als deze geen belang heeft bij de pensioenregeling van de directeur-grootaandeelhouder (dga). Op het formulier van de Belastingdienst hoeft een dergelijke partner niet mee te tekenen. Voor omzetting van het peb in een odv of voor afkoop, adviseert Staats echter om deze partner toch te laten tekenen op de overeenkomsten, omdat anders niet is voldaan aan alle wettelijke voorwaarden.
Een andere vraag was of bij een in gemeenschap van goederen gehuwde dga, de partner nog wel moest worden gecompenseerd. De partner heeft dan toch altijd al recht op de helft? Volgens Staats moet de partner inderdaad gecompenseerd worden. Bij echtscheiding krijgt de partner namelijk recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen en op het tot dat moment opgebouwde nabestaandenpensioen. De waarde van deze aanspraken is meer dan de helft van de waarde van het opgebouwde pensioen. Dus ook ingeval van gemeenschap van goederen moet de partner worden gecompenseerd. In de praktijk zal dit er vaak op neerkomen dat ofwel van compensatie wordt afgezien, dan wel voor de partner een nabestaandenverzekering of overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten.
Meer informatie: Focus Uitfasering pensioen in eigen beheer
Geef een reactie