De Belastingdienst heeft 25 veelgestelde vragen over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd op haar website. Hieronder vindt u de meest relevante antwoorden omtrent de DBA als vervanger van de VAR.
Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en te betalen. De wijzigingen staan in de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
Waar kan ik modelovereenkomsten vinden?
In samenwerking met belangenorganisaties stelt de fiscus een stelsel van modelovereenkomsten op en beoordeelt de overeenkomsten van branches, opdrachtgevers of hun intermediairs en individuele opdrachtnemers. De modelovereenkomsten zijn op de internetsite van de Belastingdienst te vinden. Als opdrachtgevers en ZZP’ers in de praktijk ook conform de modelovereenkomsten werken, hebben zij de gewenste zekerheid over de loonheffingen vooraf voor een periode van 5 jaar.
Hoe weet ik zeker of een overeenkomst al door de Belastingdienst is beoordeeld?
Als wij een overeenkomst hebben beoordeeld, heeft het een kenmerk (nummer). Twijfelt u ondanks het nummer nog steeds, dan kunt u het nummer van de overeenkomst naar ons e-mailen: alternatiefvar@belastingdienst.nl. Wij laten u dan weten of wij deze overeenkomst al hebben beoordeeld.
Moet alles voor 1 mei 2016 geregeld zijn?
Nee, tot 1 mei 2017 geldt een implementatietermijn. Opdrachtgevers en opdrachtnemers zullen – waar nodig – wel hun werkwijze moeten aanpassen, omdat de VAR per 1 mei 2016 wordt afgeschaft. In de tussenliggende periode houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar vooral in de vorm van voorlichting over de nieuwe werkwijze en het bieden van een helpende hand bij de implementatie. Er geldt wel een inspanningsverplichting. Dit betekent dat opdrachtgever en de opdrachtnemer actief bezig moeten zijn de arbeidsrelatie zodanig feitelijk vorm te geven dat er buiten dienstbetrekking wordt gewerkt. Tenminste: als partijen dat ook willen.
Moet voor elke klus een nieuwe overeenkomst opgesteld worden?
Nee. De modelovereenkomsten staan op de internetsite van de fiscus. De algemene modelovereenkomsten zijn geschikt voor alle type opdrachten, ongeacht de branche of het beroep. Als u afspreekt volgens een bepaalde modelovereenkomst te werken, hebt u zekerheid. Welke overeenkomst u neemt, kiezen opdrachtgever en opdrachtnemer zelf.
Wat zijn de gevolgen als er toch sprake blijkt van een dienstbetrekking?
Als de Belastingdienst bij een opdrachtgever vaststelt dat een arbeidsrelatie een dienstbetrekking is, dan heeft dat fiscale gevolgen. In die situatie is het mogelijk dat er een naheffingsaanslag loonheffingen opgelegd wordt aan de opdrachtgever. De opgelegde loonbelasting/premie volksverzekeringen kan de opdrachtgever/werkgever op de opdrachtnemer/ werknemer verhalen.
De fiscus kan de loonbelasting/premie volksverzekeringen bij de opdrachtnemer/werknemer als voorheffing verrekenen bij zijn aangifte inkomstenbelasting. De opdrachtnemer/werknemer is in deze situatie doorgaans ook verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) kan de opdrachtgever niet verhalen op de opdrachtnemer/werknemer.
Als blijkt dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, dan kan de opdrachtnemer zijn positie als fiscaal ondernemer verliezen. Dit betekent dat hij dan geen recht meer heeft op ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek en de oudedagsreserve.
Meer informatie: 25 veelgestelde vragen op Belastingdienst.nl
Geef een reactie