Als een werknemer meerdere keren tijdens zijn dienstbetrekking dubbele huisvestingskosten moet maken omdat hij telkens weer ergens anders naar toe wordt gedetacheerd, dan mag de werkgever die kosten elk van die keren onbelast vergoeden voor maximaal twee jaren. Dit oordeelde Hof Den Haag.
Sommige werknemers moeten door de aard van hun werk buiten hun eigenlijke woonplaats verblijven. Ze kunnen voor deze kosten een onbelaste vergoeding krijgen van hun werkgever. Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Zo mogen werkgevers die nog steeds de overgangsregeling voor kostenvergoedingen en verstrekkingen toepassen, de onbelaste vergoeding voor dubbele huisvestingskosten geven voor een periode van maximaal twee jaar. Volgens Rechtbank Den Haag moet deze termijn worden bekeken per dienstbetrekking. Maar Hof Den Haag heeft nu duidelijk gemaakt dat de tweejaarstermijn geldt per tewerkstelling of opdracht en niet per dienstbetrekking. De zienswijze van de rechtbank zou namelijk ertoe leiden dat een werkgever tijdens elke periode van dubbele huisvesting gedurende de loopbaan of dienstbetrekking van de werknemer zou moeten bijhouden of hiervoor al een vergoeding was verleend. Dit zou volgens het hof niet de bedoeling van de wetgever zijn geweest. Het oordeel van het hof luidde dan ook dat de werkgever dezelfde werknemer meerdere keren een belastingvrije vergoeding van dubbele huisvestingskosten kan geven als de aard van de werkzaamheden dubbele huisvesting met zich brengt.
Let op: Onder de werkkostenregeling geldt een gerichte vrijstelling voor het vergoeden van tijdelijk verblijf in het kader van de dienstbetrekking.
Wet: artikel 15b, lid 1, aanhef en letter i Wet LB (tekst 31-12-2010)
Meer informatie: Gerechtshof Den Haag, 22 mei 2013 (gepubliceerd op 9 augustus 2013), ECLI:NL:GHDHA:2013:1562
Geef een reactie