Heeft een ondernemer verzwegen omzet overgemaakt naar een verzwegen Zwitserse bankrekening? Dan geldt voor vaststelling van de feiten voor toepassing van de verlengde navorderingstermijn geen omgekeerde bewijslast en moet de inspecteur aannemelijk maken dat de omzetcorrectie in een jaar terecht was.
Een ondernemer had in 2009 bij de Belastingdienst melding gemaakt van aangehouden tegoeden bij een Zwitserse bank. De man meldde de Belastingdienst dat hij € 82.000 contant had gestort op die bankrekening. De storting was afkomstig uit verzwegen omzet in Nederland over het jaar 2001. In geschil was of de Belastingdienst de uit 2001 verzwegen omzet door toepassing van de omkering van de bewijslast en de verlengde navorderingstermijn voor buitenlandse inkomensbestanddelen kon navorderen.
‘In het buitenland houden/opkomen’
Met ‘in het buitenland houden/opkomen’ wordt volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant ook de situatie bedoeld waarin in Nederland verzwegen omzet aan het zicht van de Nederlandse fiscus worden onttrokken door deze op een buitenlandse bankrekening te storten. Voor deze naar een buitenlandse rekening overgemaakte verzwegen omzet was daarom de verlengde navorderingstermijn dus van toepassing.
Verhouding omkering bewijslast en verlengde navorderingstermijn
Ook beantwoordde de rechtbank de vraag of voor de vaststelling van feiten en omstandigheden die toepassing van de verlengde navorderingstermijn rechtvaardigt, de zogeheten omgekeerde bewijslast geldt. De rechtbank is van oordeel dat daarvoor onvoldoende aanknopingspunten zijn te vinden in de wet. De omkering van de bewijslast geldt alleen voor de bepaling van de materiële belastingschuld. De inspecteur had dus zijn standpunt dat voor de ondernemer in 2001 sprake was van inkomen dat in het buitenland was opgekomen, met bewijsstukken moeten aantonen. Dat kon hij niet. De rechtbank heeft daarom het beroep van de ondernemer gegrond verklaard en de navorderingsaanslag verminderd.
Wet: artikel 16 AWR
Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 26 september 2017 (gepubliceerd op 2 oktober 2017), ECLI:NL:RBZWB:2017:6079
Geef een reactie