Het kabinet onderzoekt voor de komende jaren of en welke gerichte maatregelen kunnen worden ingezet als de energieprijzen hoog blijven. Het doel is om huishoudens die kwetsbaar zijn voor hoge energieprijzen ook na 2023 zoveel mogelijk te ondersteunen.
Afgelopen jaar heeft het kabinet een groot pakket aan generieke koopkrachtmaatregelen genomen. De publieke uitvoerbaarheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van deze maatregelen worden op dit moment onderzocht. De uitvoeringscapaciteit van uitvoeringsinstanties en gemeenten is begrensd en het introduceren van nieuwe maatregelen kan de uitvoering van ander, eerder al voorgenomen beleid verdringen. Sommige maatregelen kunnen uiteindelijk (op korte termijn) niet uitvoerbaar blijken. Hoe specifieker en gerichter maatregelen worden ingezet, hoe groter het beslag van maatregelen op de uitvoeringskracht. Idealiter worden de maatregelen uitgevoerd door publieke uitvoeringsorganisaties. Het kabinet streeft er naar om het reguliere besluitvormingstraject te doorlopen en tijdig beslissingen te nemen. In de Voorjaarsnota informeren het kabinet de Tweede Kamer over de vorderingen.
De maatvoering van de maatregelen zal in augustus, gelijktijdig met besluitvorming over de koopkracht, definitief worden vastgelegd. Op dat moment zal namelijk meer informatie beschikbaar komen over onder andere de ontwikkeling van de energieprijzen, inflatie en de laatste cijfers over het koopkrachtbeeld in den brede.
Geef een reactie